Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Českobudějovická Bazalka postaví za 30 milionů zázemí pro dospělé klienty

Českobudějovické Centrum Bazalka, které pečuje o lidi s těžkým kombinovaným postižením, postaví dům, v němž bude nabízet služby dospělým klientům. Odhadované náklady na vybudování objektu činí 30 milionů korun. Projekt nabídne rozšíření sociálních služeb Centra Bazalka, kdy zázemí bude využívat 10 klientů ve věku nad 18 let. Novinářům to dnes řekli zástupci Jihočeského kraje, Českých Budějovic a Bazalky.

Výstavba potrvá přibližně 15 měsíců a objekt bude bezbariérový. Jihočeský kraj pak bude financovat provoz nově vzniklého centra. „Zahrneme jej do oblasti sociálních služeb, které podporujeme. Musím říct, že se s velkým respektem dívám na práci, kterou odvádí lidé v tomto segmentu. Dokud člověk nemá dítě nebo někoho z rodiny, kdo tuto službu potřebuje, tak to nedokáže docenit," uvedl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Nově budovaný objekt by měl nabídnout péči o klienty, kteří už v dětském věku využívali služeb Bazalky. „Dispozičně bude řešen ve dvou patrech s přilehlou zastřešenou terasou. Dospělí klienti v novém domově získají odpovídající péči v rodinné atmosféře a navíc budou moci díky poloze budovy, jejímu vybavení a dennímu programu udělat výrazný krok k integraci mezi běžnou společnost," uvedla zakladatelka a ředitelka Centra Bazalka Vanda Polívková.

Projekt získal z grantů Evropské unie více než 27 milionů korun. Spoluúčast financování za Bazalku uhradí výrobce pálených cihel Wienerberger. Zdarma poskytne na stavbu materiál v hodnotě tří milionů korun, dodá například cihly, překlady, střešní tašky, dlažby nebo obrubníky. Podle ředitele společnosti Kamila Jeřábka firma nechce ze všech staveb za každou cenu mít zisk. „Pomoc Centru Bazalka není jediným velkým projektem v sociální oblasti, do kterého je Wienerberger zapojen. Z těch opravdu velkých akcí lze dále jmenovat například rekonstrukci usedlosti Cibulka v Praze, kde bude vybudován dětský hospic," řekl Jeřábek.

Centrum Bazalka je nestátní nezisková organizace, která funguje díky podpoře individuálních a firemních dárců. Jeho služeb nyní využívá 40 klientů z celého kraje. Provozuje denní a týdenní stacionář, základní a mateřskou školu i rehabilitaci.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Bazalka

Štítky Bazalka, stavba, projekt, Jihočeský kraj, České Budějovice, Wienerberger, Martin Kuba, ODS, Evropská unie, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českobudějovická Bazalka postaví za 30 milionů zázemí pro dospělé klienty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.