Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Sokolí pár v Temelíně bude pozorovat speciální fotoaparát

V sokolí budce umístěné na vrcholu stometrového ventilačního komína v Temelíně instalovali v těchto dnech speciální fotoaparát. Pomocí něj budou ve spolupráci s ornitologem sledovat, jestli se sokolímu párečku narodí mláďata. Poprvé se pár sokolů na komíně objevil před dvěma lety.

Výstup na stometrový komín zvládl zkušený ornitolog za necelých patnáct minut. „Budku jsem zkontroloval a vyčistil. Vyměnil jsem fotopast. Je evidentní, že sokolí páreček zde i přezimoval. Mělo by jít o stejný pár, který zde před dvěma roky zahnízdil, ale to si ještě potvrdím podle fotek z fotopasti,“ vysvětlil Václav Beran, výzkumný pracovník ALKA Wildlife.

Podle ornitologa dokáží sokoli hnízdit na stejném místě i patnáct let. „Občas se dějí i výměny, například když se jeden z páru zraní. Běžnější ale je, že zůstávají na jednom místě,“ doplnil Václav Beran.

Právě v Jaderné elektrárně Temelín jsou pro chráněné sokoly ideální podmínky. Sokolům podle ornitologů vyhovují výškové budovy a hodně potravy. „Temelín tyto podmínky nabízí. Budka je dostatečně vysoko, navíc kolem elektrárny žije velké množství různých ptačích druhů, které pro sokola představují přirozenou potravu,“ konstatoval Beran. 

Sokol stěhovavý je kriticky ohroženým druhem. V celé České republice je sledováno zhruba 120 pravidelně hnízdících párů těchto dravců.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto JE Temelín

Štítky sokol, sokolí pár, Temelín, komín, fotoaparát, Alka Wildlife, Jaderná elektrárna Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokolí pár v Temelíně bude pozorovat speciální fotoaparát  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.