Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Laviček nad vodou bude víc. Město se dohodlo na přidání další sady

Od loňského listopadu jsou na Sokolském ostrově instalovány lavičky nad vodou. Projekt, který město vytvořilo na základě hlasování v participativním rozpočtu, se letos ještě rozšíří. K prototypu přidá radnice ještě jednu další lavičku. Kdy přesně by se měla u slepého ramene objevit ale zatím není jasné.

Projekt lavičky nad vodou zvítězil v roce 2020 v participativním rozpočtu města jako malý projekt s rozpočtem do 700 tisíc korun včetně DPH. Navrhovatelem byl Tomáš Holub, který byl s realizací svého projektu spokojený. „Určitě cítím spokojenost. Nakonec došlo k nějakým konstrukčním změnám, ale našli jsme kompromis. Zároveň je to provedení hodně proti vandalům. Nikdo nedokáže vzít prkno a urvat ho. Proto věřím, že to dlouho vydrží,“ okomentoval loni pro Budějckou Drbnu.

Přijďte se na lavičky nad řekou podívat, vzkazuje autor projektu

Jen málo projektů vyvolalo v Českých Budějovicích takovou vlnu reakcí jako lavičky nad řekou v centru města. Autorem nápadu je Tomáš Holub, který poskytl Budějcké Drbně rozhovor přímo na místě.

I přesto, že byly první lavičky instalovány relativně pozdě, v listopadu roku 2021, našly si své fanoušky. Jako každý správný projekt měly ale také své odpůrce, kteří nejčastěji upozorňovali na to, že by kvůli nim mohlo dojít k neštěstí.

Město se nakonec díky převládajícím kladným reakcím rozhodlo projekt rozšířit. „To, co je tam nyní, je prototyp, který se podle nás osvědčil a je funkční, a tak jsme se domluvili, že by se tam přidalo jedno další pole. Z toho projektu navíc ještě zůstaly nedočerpané nějaké peníze, takže je použijeme k rozšíření,“ uvedl náměstek primátora Juraj Thoma (HOPB).

Akci odsouhlasilo vedení města v tomto týdnu, vše je tedy na úplném začátku. Tentokrát by ale podle Thomy mohl být celý proces rychlejší. „I tentokrát budeme muset zajistit stavební povolení, povolení památkářů a podobně. Z hlediska správních řízení ale nepředpokládám, že by měl být nějaký problém. Všechny správní orgány povolily první sadu, tudíž nevidím důvod, proč by neměly povolit i tuto. A z hlediska výroby by to mělo být stejné,“ doplnil Thoma.

Konkrétní datum, kdy by se další lavičky u slepého ramene mohly objevit, říct ale nechtěl. „Po zkušenostech z loňska, kdy jsem prezentoval hned několik termínu, si je tentokrát říct netroufám. Určitě by to ale mělo být dříve než v listopadu,“ vtipkoval.

Vedení města odsouhlasilo vypsání participativního rozpočtu pro letošní rok

Budějovičtí radní schválili vypsání dalšího ročníku participativního rozpočtu PRO Budějce. Lidé se tak i v tomto roce budou moci znovu aktivně podílet na dalším rozvoji krajského města. Své nápady a projekty mohou posílat od 1. března do 30. dubna. 

Kromě laviček nad vodou by měly být všechny projekty z roku 2020 hotové nebo těsně před dokončením. Realizovat se nepodařilo jen jeden, a to Pumtrack Havlinda. Zde autor navrhoval vybudování pumtrackové dráhy pro malé i velké cyklisty včetně dráhy pro odrážedla. Pohle Thomy se ale během příprav ukázalo, že projekt nelze za avizovanou částku vybudovat. „Zařadíme ho proto jako samostatný projekt, který připravíme v rámci investice města jako jedno z hřišť,“ vysvětlil Thoma.

Líbí se vám lavičky nad vodou?

Celkem hlasovalo186 čtenářů

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky lavičky, lavičky nad vodou, České Budějovice, participativní rozpočet, projekt, Město a voda, Juraj Thoma, Tomáš Holub, Občané pro Budějovice, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Laviček nad vodou bude víc. Město se dohodlo na přidání další sadu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.