Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hluboká nad Vltavou dnes ubytuje desítky lidí prchajících z Ukrajiny. Na pomoc se připravují i Budějce

Hluboká nad Vltavou na Českobudějovicku ubytuje ještě dnes desítky uprchlíků z ukrajinské Koločavy, která je jejím partnerským městem. Bydlet budou v místních hotelích i v domácnostech. Na pomoc lidem prchajícím před válkou se připravují i České Budějovice. O koordinování pomoci ve všech obcích v působnosti Českých Budějovic dnes jednal krizový štáb. Zapojily se i další organizace včetně Potravinové banky nebo Diecézní charity.

„Vůle našich občanů pomáhat válkou postižené zemi a prchajícím je velká a v rámci obce s rozšířenou působností České Budějovice je potřeba řídit centrálně veškeré aktivity tak, aby byly skutečně efektivní,“ uvedl primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda (ANO)

Starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa (ODS) řekl, že postupně přijede asi 80 žen a dětí. Víc jejich náročnou cestu ani ubytovávání komentovat nechtěl. „Nechceme, aby sem jezdily nějaké kamery a točily, v jakém stavu jsou děti po 28 nebo 29 hodinách cesty," řekl Jirsa. Na jejich přepravě se podle něho podílela soukromá cestovní kancelář i autobusový přepravce. Připravuje se také chod školy a školky, kterou budou ukrajinské děti navštěvovat.

Budějovice mají 15 bytů pro válečné uprchlíky z Ukrajiny. Přidávají se další města

Město České Budějovice má k dispozici 15 bytů, které mohou využít váleční uprchlíci z Ukrajiny. Zástupci města vzkázali, že jsou připraveni poskytnout i další pomoc včetně té finanční. Ubytování nabízí Ukrajincům také Třeboň.

Pro další příchozí chystá českobudějovická městská společnost Správa domů 15 bytů, které se nyní vybavují. „Dopravní podnik města má připraven zájezdový autobus, který může v řádu několika hodin kdykoli vyjet na slovensko-ukrajinské hranice a přivézt skupinu lidí v nouzi. Připraveny jsou i naše terénní sociální pracovnice, které mohou poskytnout pomoc rodinám se začleněním do života v našem městě,“ uvedl primátor.

Pro občany, kteří se chtějí dobrovolně zapojit do pomoci nabídkou volné ubytovací kapacity, bude od pondělí k dispozici telefonní linka 702 168 593, každý den od 8 do 18 hodin a mailová adresa: krizovy.stab@c-budejovice.cz. Další informace jsou také na webu města a jeho sociálních sítích.

Pomoc od strakonické nemocnice

Pomoc připravila také strakonická nemocnice. Svým zaměstnancům, kteřé pocházejí z Ukrajiny, nabídla veškerou součinnost v případě, že budou chtít svou rodinu dostat do Čech. „Máme pro příbuzné našich ukrajinských spolupracovníků k dispozici ubytování. Jsme schopni jim pomoci finančně a případně i s budoucím zajištěním práce. Jistě jim zdarma zajistíme i případnou potřebnou zdravotní péči. V těchto oblastech jsme ve spojení s hejtmanem Jihočeského kraje Martinem Kubou i starostou Města Strakonice Břetislavem Hrdličkou,“ uvedl ředitel nemocnice Tomáš Fiala. V nemocnici podle něj pracuje více než desítka lidí z Ukrajiny. Jsou jak na pozicilékařů, sester, tak i v údržbě a úklidu. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky Ukrajina, správa, boje, migrace, České Budějovice, Hluboká nad Vltavou, nemocnice, okres České Budějovice, Koločava, Tomáš Jirsa, Jiří Svoboda, ANO 2011, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hluboká nad Vltavou dnes ubytuje desítky lidí prchajících z Ukrajiny. Na pomoc se připravují i Budějce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.