Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čápi začínají přilétat z teplých krajů. Zatím po Česku obsadili asi padesát hnízd

Začátek března je každoročně obdobím, kdy se k nám začínají vracet čápi. Opeřenci zatím v Česku osadili okolo padesáti hnízd. Do sledování se může zapojit i veřejnost, poslouží k tomu speciální mapa České ornitologické společnosti (ČSO).

Program občanské vědy s názvem Čapí hnízda funguje již osmým rokem. Za tu dobu se mu podařilo oslovit více než tisícovku lidí, kteří se podílejí na sledování čapích hnízd po celé zemi. „Sledování čápů je velmi oblíbené, lidem přináší radost a jejich pozorování není náročné,“ vysvětlila Gabriela Dobruská, koordinátorka programu Čapí hnízda s tím, že zapojit se může úplně každý.

Ornitologové nyní doufají, že i v letošním roce lidé zařadí pozorování čápů do svých výletů. Pomohou tak monitorovat jejich hnízdění. Zatím ptáci v Česku obsadili okolo padesáti hnízd, ale přílet většího množství čápů se teprve očekává. Zatím podle ČSO přilétli pouze jedinci zimující ve střední nebo jižní Evropě. Ptáci, kteří musí překonat moře dorazí o něco později. Očekává se, že jejich přílet by mohlo urychlit také hezké slunečné počasí, které v těchto dnech na území Česka panuje. Právě následující dny tak budou klíčové pro zaznamenávání co nejpřesnějších údajů. Svá pozorování mohou lidé zadávat na webové stránky birdlife.cz/capi.

„I když čápa neuvidíte, najděte hnízdo ve svém okolí a na mapě uveďte, že čáp nebyl pozorován. Jen tak budeme vědět, že hnízdo bylo kontrolováno a čáp na něm ještě nebyl,“ připomněla Dobruská a doplnila, že čím více hnízd se nyní podaří zkontrolovat, tím přesnější údaje o příletu čápů ornitologové získají.

Lidé se však zatím nemusí omezovat jen na pozorování. Během kontrol mohou také čápům pomoci. Třeba tím, že místa, kde čápi pozorují, vyčistí od lidských odpadků. Zabrání tím tak tomu, že by si ptáci do svých hnízd odnášeli nebezpečné předměty, jako například nejrůznější provázky, vlasce, nebo výrobky z umělé hmoty. „Zamotá-li se mládě do provázku, jehož druhý konec je pevně vpleten do základu hnízda, nemá šanci úspěšně z hnízda vylétnout,“ upozornila Dobruská.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ludmila Korešová

Štítky čápi, ornitologové, příroda, ptáci, jaro, hnízdo, Česko, Česká společnost ornitologická, Čapí hnízdo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čápi začínají přilétat z teplých krajů. Zatím po Česku obsadili asi padesát hnízd  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.