Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

O školy a školky je mezi uprchlíky zájem. V Budějcích zatím fungují tři třídy

Uprchlíci, kteří přijdou do Českých Budějovic nehledají jen ubytování nebo práci. Poptávka je také po školách a školkách, do kterých mohou umístit své děti. V krajském městě mohou ukrajinské děti navštěvovat tři třídy na základních a mateřských školách, které zřizuje město. Od příštího týdne by měly podle radnice začít fungovat další.

V Českých Budějovicích se podle vyjádření radnice nachází stovky ukrajinských dětí. O možnost navštěvování základní nebo mateřské školy ve správě města se jich zatím přihlásilo zhruba 120. Připraveny jsou pro ně dvě třídy na Základní škole Nová, jedna třída v Mateřské škole Větrná a od příštího týdne by měla podle náměstka primátora Tomáše Chovnace (HOPB) fungovat jedna třída na Základní škole Máj II. „O dalších se jedná,“ dodal.

Město zřizuje celkem 16 základních škol, dvě mají pouze první stupeň. Mateřských škol spadá pod České Budějovice celkem 21. Kolik dalších tříd by mělo do budoucna vzniknout pro ukrajinské děti zatím není jasné. „Zařídíme se podle aktuální situace, v úvahu připadají spíše malotřídky,“ uvedl Chovanec. Podle něj už se městu ozvalo i několik žen z Ukrajiny, které by se do výuky dětí chtěly zapojit.

Dětem bychom měli říct, že je normální plakat i mít radost. Důležité je nelhat, říká průvodkyně ScioŠkoly

Uvědomit si vlastní emoce a nedělat z diskuse o válce výjimečnou událost. To jsou jen některé rady, které doporučuje Michaela Režná, pokud budou nejen rodiče s dětmi řešit téma války. Studentka magisterského oboru psychologie na Univerzitě...

Podle webu shkola.cz nabízí možnost výuky pro ukrajinské děti také další školy, které nespadají pod správu města. Jde například o Základní a Mateřskou školu Montessori Kampus v Husově třídě, Scio školu České Budějovice v Kněžskodvorské ulici nebo o Svobodnou základní škola a lesní mateřskou školu Doma v lese v Libníči. V nabídce webu jsou také dvě střední školy.

Ohodnoť článek

Štítky Jihočeský kraj, České Budějovice, Ukrajina, školy, školky, mateřská škola, základní škola, Občané pro Budějovice, www.scio.cz, s.r.o.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O školy a školky je mezi uprchlíky zájem. V Budějcích zatím fungují tři třídy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.