Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Česko zasáhne silný vítr, na jihu hrozí i náledí

Česko podle meteorologů zasáhne od pondělního odpoledne silný vítr s nárazy o rychlosti nad 65 kilometrů v hodině. Foukat může až do úterního odpoledne. V jižních Čechách by se mohlo objevit náledí. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Do pondělního dopoledne pokračuje na téměř celém území ČR platnost výstrahy před mrazem ve vegetačním období.

Před silným větrem meteorologové varují v Praze a Karlovarském a Plzeňském kraji, ve většině Středočeského a Ústeckého kraje a v západní části jižních Čech. Vítr může poškodit stromy a lesy, možné jsou menší škody na budovách. Lidé by měli zajistit okna a dveře a také zabezpečit volně uložené předměty a skleníky, mají být opatrní při pohybu venku a řízení aut. Na horách by měli omezit túry a nechodit na hřebeny.

Od nedělního večera se mohou zmrazky nebo náledí opět tvořit v Jihočeském kraji až do pondělního dopoledne. Chodcům i řidičům meteorologové radí opatrnost. „Starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven," uvedl ČHMÚ.

Výstraha před mrazem platí rovněž od dnešního večera do pondělních 11:00. Teploty pod nulou mohou v nížinách poškodit kvetoucí ovocné stromy. V noci na pondělí meteorologové očekávají teploty od minus dvou do minus šesti stupňů Celsia, při malé oblačnosti a sněhové pokrývce zejména na jihozápadě Čech až kolem minus osmi stupňů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky meteorologové, výstraha, vítr, náledí, Česko, vichřice, Český hydrometeorologický ústav, Jihočeský kraj, Praha, Středočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko zasáhne silný vítr, na jihu hrozí i náledí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.