Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Obrazy autistů spojuje téma voda

PR článek

Duben je měsíc porozumění autismu. Lidé s autismem často složitě komunikují nebo nezvládají přiměřeně reagovat na běžné situace. Pro Ivu Minářovou, která vede v Autis Centru výtvarnou dílu, je to výzva. Porozumět a navázat kontakt s dětmi s autismem se jí daří díky malování.

Je těžké přizpůsobit se člověku s autismem?

Projevy autismu a život s touto diagnózou může být velmi různý. Jako neexistuje žádný modelový člověk s diagnózou autismu, tak neexistuje žádná univerzální metoda, která dokáže dítěti nebo dospělému s autismem pomoci. Vždy je třeba osvědčené přístupy přizpůsobit konkrétnímu jedinci a jeho rodině. „Občas bývá těžké vysvětlit lidem, co dělám,“ říká výtvarnice Iva Minářová z Autis Centra. „Výtvarná dílna je nejen o malování, ale také o sdílení témat, která mají děti s autismem rády, o navázání vztahu a přátelství, o vzájemné komunikaci. To je to, co mě na tom baví, hledání společné cesty,“ dodává výtvarnice.

Co obrazy autistů spojuje?

Více jak půl roku vznikala ve výtvarné dílně plátna, která nyní může veřejnost vidět na výstavě v Autis Centru v Českých Budějovicích. Všechna díla spojuje téma voda. A proč zrovna voda? „Děti s autismem si často hrají s vodou nebo se rády koupou, voda jim často pomáhá snížit napětí a úzkost. Klienti vodu ztvárnili v mnoha podobách, obrazy jsou nádherné. Každý, kdo přijde na výstavu, může dát jakémukoliv z obrazů vlastní název a napsat jej na přiložený štítek,“  říká ředitelka centra Milena Urbanová. A dodává, že po skončení výstavy budou obrazy převezeny do firmy, která se zabývá vodními stavbami. „Symbolicky tak budou zdobit místo, kde je voda každodenním tématem,“ uzavírá ředitelka.  

Kde můžete obrazy vidět?

Výstava byla slavnostně zahájena pod záštitou patronek Autis Centra, operní pěvkyně Jany Šrejmy Kačírkové z Národního divadla Brno a herečky Dany Verzichové z Jihočeského divadla. Hostem vernisáže byl akademický malíř Roman Brichcín. Všichni tři umělci se na vernisáži zapojili do výtvarného sociálního experimentu, jehož výsledek uvidíte na další z výstav umělců s autismem. Výjimečnou výstavu obrazů můžete v zimní zahradě Autis Centra navštívit pouze do čtvrtka 21. dubna 2022, a to  každý všední den od 8 do 16 hodin.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Autis Centrum, porozumění autismu, vernisáž v Autis Centru, obrazy autistů, autismus, výstava, Roman Brichcín, Dana Verzichová, Národní divadlo Brno, Jihočeské divadlo, malování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obrazy autistů spojuje téma voda  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.