Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Samsonova kašna prochází jarní údržbou. Fungovat začne ve středu

Vypustit, vyčistit, opravit, co je třeba, a znovu napustit. Tak dnes vypadalo ráno u Samsonovy kašny na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích. Pracovníci společnosti Čevak ji dávají po zimě do pořádku a připravují ke spuštění. K tomu by mělo dojít už tuto středu.

Dnes ráno začali pracovníci Čevaku chystat Samsonovu kašnu na náměstí Přemysla Otakara II. ke znovu spuštění. Nejdříve z ní museli vypustit 250 kubických metrů vody, aby mohli pracovat uvnitř bazénu, který má průměr 17 metrů. „Z bazénu nejprve odstranili odpadky, které se uvnitř nahromadily během zimy. Proudem vody pak kamenný bazén očistí od řas a drobných nečistot,“ vysvětluje Lenka Zimmelová z marketingu společnosti.

Zkontrolovat je třeba také osvětlení, které v případě poruchy pracovníci firmy opraví. Ze dna bazénu se vyndá recirkulační zařízení, které v zimě zajišťovalo proudění vody a bránilo tak jejímu zamrzání. „Pokud všechny práce půjdou podle předpokladů, měla by být kašna následující den znovu napuštěna a obyvatelům i návštěvníkům krajského města se znovu představí v plné kráse nejpozději ve středu,“ popsala Zimmelová.

Kašna z let 1721 až 1727 je dílem jihočeského sochaře J. Dietricha a kameníka Zachariáše Horna. Od konce 19. století bylo kolem kašny několik stromů, ty se ale později při úpravě náměstí od architekta Pavla Janáka odstranily. Od té doby proběhlo několik pokusů o jejich návrat. Trvale se tam ale stromy zatím nevrátily, aktuálně je ale v sezoně nahrazují velké květináče se zelení.

Ohodnoť článek

Foto Elmira Talířová

Štítky Samsonova kašna, kašna, náměstí, Náměstí Přemysla Otakara II., České Budějovice, bazén, Pavel Janák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Samsonova kašna prochází jarní údržbou. Fungovat začne ve středu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.