Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nová lávka přes Lužnici připomíná vodováhu. Návrh probere město s obyvateli

Veselí nad Lužnicí bude mít novou lávku přes řeku Lužnici. Její podobu navrhli architekti ze společnosti Aoc architekti. Návrh nyní město probere s veřejností a zastupiteli a na základě těchto jednání bude dopracována studie a celá projektová dokumentace. To potrvá ještě minimálně rok. Cena projektu se pohybuje kolem 12,5 milionu korun. Město se na výstavbu pokusí získat dotaci.

Vítězný návrh na lávku přes řeknu Lužnici ve Veselí nad Lužnicí připravili odborníci ze společnosti Aoc architekti. Jejich práci doporučila hodnotící komise ve vyzvané architektonické soutěži. „Řešení je velmi originální. Tak jak jsme očekávali, budí velkou veřejnou diskuzi, stejně tak jako každý nový most v našem městě,“ okomentoval starosta města Vít Rada (Sport pro město).

Po zveřejnění návrhu se totiž na sociálních sítích objevily pozitivní, ale i negativní názory na novou podobu lávky. „Plná plochá brání ve výhledu, nevhodné. Doufám, že se takto nebude realizovat,“ napsal například Radek V. Podobného názoru byl i Jan J. „Střední nosník zbytečně masivní, především opticky, bránící rozhledu jak z lávky tak i po břehu řeky. Jakoby zajímavý průhled oválem nikdo nikdy neuvidí, pokud nepojede po řece na lodi se štaflemi,“ napsal. Podle architektů ale lávka spíše rámuje výhled, než že by mu bránila. 

Veřejné projednání s obyvateli

Město požadovalo v návrhu bezbariérový přístup k poště a také zachovat současný počet parkovacích míst. Zároveň chtělo lávku s dlouhou životností, která bude nejen pro pěší, ale i pro cyklisty. Na samotnou realizaci si ale budou muset obyvatelé Veselí ještě počkat. „Zatím se jedná o návrh řešení k diskuzi. Projektování bude trvat minimálně rok a poté se budeme snažit získat pro výstavbu nějakou dotaci. Velikost řešeného prostoru a lávka odpovídá realizačním cenám 12,5 milionu korun," dodal Rada.

Vybraný návrh bude nyní projednán se zastupiteli, ale také s veřejností. Ta bude moct své poznámky prodiskutovat s autorem návrhu a městským architektem během veřejné prezentace, která proběhne v úterý 3. května od 17 hodin ve víceúčelovém sále Kulturního domu. „Výsledky projednání budou vyhodnoceny a na jejich základě bude studie a celá projektová dokumentace dopracována,“ uzavřel starosta Rada.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto AOC Architekti

Štítky Veselí nad Lužnicí, lávka, architekti, AOC architekti, architekt, Lužnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová lávka přes Lužnici připomíná vodováhu. Návrh probere město s obyvateli  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.