Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Velké změny v centru Českých Budějovic se blíží. Lidé se k nim mohou vyjádřit při veřejném projednání

Zelené a klidnější. Tak má podle zástupců města České Budějovice vypadat historické centrum. Obyvatelé či podnikatelé budou mít příležitost se k plánovaným změnám vyjádřit, v květnu se totiž uskuteční několik veřejných projednání. Zároveň vznikly oficiální internetové stránky s podrobnostmi k projektu. Část opozice projekt kritizuje kvůli špatnému načasování a komunikaci.

Zástupci města naplánovali dva online workshopy a dva osobní. Určené jsou pro uživatele náměstí Přemysla Otakara II. a majitele nemovitostí. „Pro lepší informovanost obyvatel o tom, co se na náměstí bude dít, jsou připraveny workshopy. Vedle představení projektu budou mít občané možnost vznášet dotazy a podněty k navrhovanému řešení,“ informovala v tiskové zprávě mluvčí města Jitka Brůha Welzlová.

Termíny workshopů

2. května od 16:00 osobní workshop pro uživatelé náměstí
3. května od 13:00 osobní workshop pro majitelé nemovitostí
9. května od 16:00 online workshop pro uživatele náměstí
9. května od 10:00 online workshop pro majitelé nemovitost
Zdroj: Město České Budějovice

Zájemci se musí registrovat přes internetové stránky centrumvklidu.cz. Osobní setkání se uskuteční v hotelu Clarion, kde je omezená kapacita sálu. 

Na novém webu jsou popsané změny, ke kterým má v historickém centru Českých Budějovic dojít. Zájemci tam najdou také vizualizace například toho, jak budou vypadat ulice U Černé věže či Biskupská. 

„Cílem je, aby centrum přestalo být dopravní zkratkou pro auta a zajistil se větší komfort pro pěší, s čímž souvisí zvýšení jejich bezpečnosti. V obecné rovině jde o navrácení historického centra města lidem,“ řekl redakci náměstek primátora Juraj Thoma (Hnutí Občané pro Budějovice).

Město zatím naplánovalo první fázi, při které dojde k nestavebním úpravám. To zahrnuje například omezení průjezdu přes náměstí ulicí U Černé věže a zjednosměrnění Biskupské ulice. Zároveň nebude možné parkovat na severní straně náměstí. Právě tam se pak objeví stromy a květiny v mobilních kontejnerech. Stát by se tak mělo v létě. Ve špičce skrze náměstí projede až 500 aut za hodinu, informovalo město. 

„Na radě města jsme schválili přijatelný kompromis, který nepřináší místním podnikatelům ani občanům žádné zásadní komplikace, ale na druhou stranu by měl významně zklidnit historické centrum, což byl náš primární cíl promítnutý i do koaliční smlouvy,“ řekl začátkem dubna primátor Jiří Svoboda (ANO).

Tisíce aut chtějí politici vyhnat z centra Budějc v létě. Na náměstí bude relaxační zóna

Vedení radnice v Českých Budějovic se snaží dotáhnout jeden z koaličních slibů, který se týká zklidnění dopravy v historickém centru. K tomu by mohlo dojít letos v létě, vzkázali zástupci města. Pokud se to podaří, zmizí z náměstí a jeho okolí až...

Změny vyvolávají diskusi mezi obyvateli města i politiky. Na nedávném jednání zastupitelů se projekt řešil přes hodinu. Kritika zaznívala z řad některých opozičních stran. Řešilo se například to, jestli změny neodloží nutná oprava starého plynovodu. Vedení radnice pak oznámilo, že se obě akce připravují souběžně. 

„Dělat takhle velkou změnu půl roku před volbami je pro nás neakceptovatelné. Považujeme to za předčasné. Důležité je, aby vznikly nové parkovací domy a některé důležité komunikace. Tímto se auta přesunou a dopravní zácpy budou vznikat v jiných částech města. Nešťastná je také komunikace tohoto záměru, kterou považujeme za špatnou a neobratnou,“ řekl redakci opoziční zastupitel a předseda zastupitelského klubu ODS Petr Maroš.

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město České Budějovice

Štítky náměstí, budějovice, změny, politika, centrum, doprava, České Budějovice, projekt, historické jádro města, nemovitost, Přemysl Otakar II., Juraj Thoma, Jiří Svoboda, ODS, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velké změny v centru Českých Budějovic se blíží. Lidé se k nim mohou vyjádřit při veřejném projednání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.