Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

O dětské tábory je už teď velký zájem. Pobyty ale zdražily

I přesto, že do léta a letních prázdnin zbývá ještě několik měsíců, rodiče už mají nejvyšší čas hledat tábory pro své děti. Místa se totiž pomalu ale jistě plní, a to i přesto, že pobyty v reakci na aktuální situace zdražily. Za jedno dítě si tak rodiny připlatí i stovky korun.

Během letních prázdnin hledá mnoho rodičů, jak na dva volné měsíce zabavit své ratolesti. I proto je velmi často posílají na část prázdnin na dětské tábory. Místa je vhodné ale hledat včas, někde už jsou totiž kapacity téměř naplněné.

„Zájem o tábory je momentálně obrovský, aktuálně to vypadá, že bude větší než před covidem. Ten už teď totiž nikdo neřeší. Víme, že žádná opatření nebudou, to byla věc, která nás trápila v minulých letech,“ popsal aktuální situaci předseda Asociace dětské rekreace Miroslav Topinka. Právě kvůli covidu tvoří část zaplněných kapacit odložené pobyty. „Spousta rodičů, kteří by posílali své děti na tábor poprvé, je loni nebo předloni neposlala. Teď už je ale pošlou,“ vysvětluje.

Kapacity se pomalu ale jistě plní i na jihu Čech. Podle Stanislava Šimáška, organizátora Letního dětského tábora Velké Skaliny, je už dlouholetou tradicí, že rodiče hlásí své děti na tábory už od ledna. „Oproti loňskému roku máme trochu větší zájem. Volná místa ale ještě samozřejmě máme, a to hlavně díky relativně velké kapacitě,“ uvedl. Největší zájem podle něj bývá zpravidla o první letní turnus.

Mezi obsazenější tábory patří například Nový Řadov a Nežárka. „Oba jsou zhruba z 80 procent zaplněné. Letošní zájem je samozřejmě s porovnáním s dvěma předchozími lety mimořádný, ale oba tábory jsme měli vyprodané i v loňském a předloňském roce. I díky tomu, že to vypadá, že už to bude bez jakýchkoliv omezení,“ řekl jejich organizátor Václav Vaněček.

Podle hygieny to opravdu vypadá, že by se letošní tábory mohly konat bez jakýchkoliv omezení. Záležet bude hlavně na počtech nakažených, nic podle Marie Noskové, ředitelky odboru hygieny dětí a mladistvých, nenasvědčuje tomu, že by se měla pravidla nějak měnit.

Pobyty zdražily o stovky korun

Při výběru správného tábora budou muset rodiče letos kromě vhodného programu koukat také na ceny. I dětské tábory totiž oproti loňským cenám zdraží. „Ano, na tábor už mám přihlášené obě děti a samozřejmě jsme si všimli, že se ta cena zvedla. Nevím, o kolik to bylo přesně, ale pár stovek na dítě určitě,“ popisuje své zkušenosti Martina Levá z Českých Budějovic. Průměrně se ale podle Topinky ceny za pobyty zvedly o 500 korun.

„Ohledně cen je to taková složitá situace. Ceny nastavujeme na přelomu roku, takže se většinou snažíme nějak odhadnout situaci. To nám samozřejmě v letošním roce ani v nejmenším nevyšlo a už teď vím, že jsme zdražili málo. Teď už ale cenu těžko upravím a budeme to muset zvládnout tak, jak to máme nastavené,“ popisuje Šimášek. Ceny se podle něj zvedly zhruba o deset procent.

V řádech stovek korun zvedli ceny na Novém Řadově a Nežárce. „S prodejem poukazů začínáme už na konci září. Od té doby samozřejmě došlo k pohybu cen, které jsou dneska úplně jinde. Po novém roce jsme proto zdražovali čtrnáctidenní termíny v rozmezí 100 nebo 200 korun,“ vypočetl Vaněček.

Na letní dětské tábory jezdí v Jihočeském kraji přes 38 tisíc dětí. V loňském roce se jich v kraji podle Noskové konalo 372. Zájem je tentokrát i o tábory pro děti z Ukrajiny.

Ohodnoť článek

Foto Letní dětský tábor Nežárka

Štítky tábory, dětské tábory, děti, léto, pobyty, dětský tábor, Marie Pštrossová-Nosková, Václav Vaněček, Ukrajina, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O dětské tábory je už teď velký zájem. Pobyty ale zdražily  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.