Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Starý hřbitov se proměnil v jarní louku. Kytky na podzim vysázely děti ze základní školy

Dříve se zde pohřbívali lidé. Dnes je prostor bývalého hřbitova využívaný jako park. Právě proto se děti ze základní školy v Trhových Svinech rozhodly zasázet v parku květiny, které udělají radost místním, ale uctí také památku všech pochovaných. Celkem zasázely přes pět tisíc cibulek hyacintů, tulipánů a narcisy.

Prostor, který dnes v Trhových Svinech slouží jako park, byl od středověku do 60. let 20. století využívaný jako hřbitov. Podle odhadů se na celé ploše starého hřbitova nachází asi 50 tisíc ostatků. Jsou mezi nimi například i předci prezidenta Emila Háchy. „Na hřbitov obyčejně nosíme květiny, jsou součástí naší tradice. Proto jsme se rozhodli, že právě tímto způsobem zaplníme starý hřbitov a potěšíme ty, kdo se sem ještě vracejí se zapálenou svíčkou, aby uctili své předky,“ říká starostka města Trhové Sviny Věra Korčaková.

Děti na místě na podzim vysadily přes pět tisíc cibulek. Od dubna mohou v parku pozorovat první květy, které vykoukly ze země. Podle starostky zde kvetou hyacinty, tulipány nebo narcisy. Počet vysazených cibulek odkazuje na počet obyvatel města. 

„Děti se sem teď vracejí, ukazují rodičům, babičkám a dědečkům, co se jim podařilo. Vyprávějí si také příběh místa, což je velmi důležité,“ dodává starostka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Trhové Sviny

Štítky hřbitov, květiny, Trhové Sviny, Emil Hácha, základní škola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starý hřbitov se proměnil v jarní louku. Kytky na podzim vysázely děti ze základní školy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.