Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čtyři rybníky na Jindřichohradecku jsou nově přírodními památkami

Mnišský rybník u Nové Bystřice, rybník Osika mezi Albeří a Klášterem, rybník Růže u Číměře a Vosecký rybník u Střížovic u Kunžaku. To jsou čtyři nové přírodní památky, jejichž zřízení schválila rada kraje na svém posledním jednání. Všechny jmenované rybníky najdeme na Jindřichohradecku.

„Ze všech zvláště chráněných území jsou pouze dvě, které nepatří mezi evropsky významné lokality soustavy Natura 2000. Všechny nové přírodní památky se nacházejí na Jindřichohradecku. Dobrá zpráva je, že většina památek je veřejnosti volně přístupná, k mnohým vedou i turistické trasy,“ uvedl na úvod v tiskové zprávě první náměstek hejtmana Jihočeského kraje František Talíř.

První novou přírodní památkou je Mnišský rybník, který najdeme kousek před Novou Bystřicí. Důvodem jeho zařazení mezi památky je populace puchýřky útlé. Jde o druh trávy, která roste už jen na několika místech v republice. „Kromě puchýřky je ale Mnišský rybník domovem skokana krátkonohého i zeleného, čápa bílého a mnoha dalších. Byl tam viděn dokonce i moták pochop,“ upřesňuje Talíř a dodává, že kvůli puchýřce útlé byla nově zřízena přírodní památka také na Voseckém rybníku u Střížovic.

Rybník Osika, který najdeme mezi Klášterem a Albeří, je jedno z mála míst v republice, kde roste pobřežnice jednokvětá. I v tomto případě se jedná o velmi vzácnou rostlinu, která je blízko vyhynutí. Posledním chráněným rybníkem je Růže u Číměře, kde roste leknín bělostný. „Kromě leknínu zde ale najdeme vážky, čolky obecné i velké a mnoho druhů žab,“ dodal náměstek hejtmana.

Kromě těchto čtyř míst vyhlásil Jihočeský kraj dalších devět přírodních památek, které už jimi ale v minulosti byli. Jedná se o přírodní památky Ďáblík, Dubná, Dvořiště, Libín, Pastvina u Přešťovic, Pastvina u Zahorčic, Rašeliniště u Suchdola, Toužínské stráně a Výří skály nad Otavou.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jihočeský kraj

Štítky přírodní památky, Jihočeský kraj, rybníky, Jindřichohradecko, rybník, přírodní památka, okres Jindřichův Hradec, Nová Bystřice, Střížovice, Číměř, František Talíř, Kunžak, Rybník Růže, Natura 2000

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtyři rybníky na Jindřichohradecku jsou nově přírodními památkami  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.