Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vepřín v Letech u Písku by se měl podle Muzea romské kultury začít bourat v létě

Demolice vepřína v Letech u Písku by měla podle Muzea romské kultury začít letos v létě. Památník romského holokaustu by tam měl otevřít příští rok, když nenastanou komplikace. Na dotaz ČTK to dnes při pietním aktu v Letech u Písku řekla ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová. Vepřín stojí v místě, kde byl za druhé světové války koncentrační tábor pro Romy.

Muzeum romské kultury dostalo 17 nabídek na demolici vepřína. Teď je vyhodnocuje. Muzeum by rádo začalo s demolicí v létě, s odstupem dvou měsíců pak vypsalo výběrové řízení na firmu, která Památníku holokaustu Romů a Sintů v Čechách v místě vepřína postaví. Když vše půjde bez problémů, otevřít ho chce v roce 2023.

„Věříme, že se to podaří. Je tam velké finanční pnutí, chybí nám opravdu mnoho finančních prostředků. Demolici hradí stát, výstavbu památníku a edukační aktivity především norské fondy. Je to projekt světového významu. Bude to velmi ojedinělý památník, na který se velmi dlouho čekalo. Třicet let se bojovalo, zejména občanská část veřejnosti bojovala (za likvidaci vepřína), tak myslím, že stojí za to dotáhnout to do úspěšného finále,“ řekla ředitelka. Kolik peněz na stavbu chybí, neuvedla.

Odhadované náklady na vznik památníku překročily 30 milionů

V místě byl za druhé světové války koncentrační tábor pro Romy. Později tam vznikl vepřín. Stát ho v roce 2018 odkoupil za 450 milionů od firmy Agpi, která tam měla 13 000 prasat. Na demolici vepřína dal stát 110 milionů korun. Odhadované náklady na vznik památníku překročily 30 milionů, muzeum romské kultury ale očekává, že se s ohledem na rostoucí ceny materiálů nejspíš zvýší. Část uhradí dotace z norských fondů a část státní rozpočet. Podle starších informací mělo muzeum na stavbu památníku příslib milionu eur (asi 25 milionů korun) z norských fondů a půl milionu eur (13 milionů korun) na expozice a aktivity.

Muzeum romské kultury prodloužilo lhůtu pro podání nabídek na demolici vepřína v Letech

Muzeum romské kultury v Brně prodloužilo z dneška do 20. dubna lhůtu pro podání nabídek na demolici vepřína v Letech na Písecku, kde vybuduje Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách, řekla mluvčí muzea Karolina Spielmannová. Důvodem byly...

Táborem v Letech podle historiků od srpna 1942 do května 1943 prošlo 1308 Romů - mužů, žen i dětí, 327 z nich v něm zemřelo a přes pět set skončilo v koncentračním táboře v Osvětimi. Z koncentračních táborů se po válce vrátilo ani ne 600 romských vězňů. Podle odhadů odborníků nacisté vyvraždili 90 procent českých a moravských Romů. Archeologové zjistili, že největší část koncentračního romského tábora v Letech byla v areálu bývalého vepřína.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Muzeum romské kultury

Štítky ČR, historie, menšiny, stavby, holokaust, pietní, Židé, Romové, Lety, Muzeum romské kultury, Písek, léto, koncentrační tábor, druhá světová válka, památník, Jana Horváthová, Česko, Auschwitz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vepřín v Letech u Písku by se měl podle Muzea romské kultury začít bourat v létě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.