Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Temelín prochází seismickou prověrkou. Potrvá pět dní

Jaderné elektrárny Temelín a Dukovany prochází v těchto dnech seismickou prověrkou. Akci má na starost Mezinárodní agentura pro atomovou energii a jejím cílem je potvrdit vhodnost a bezpečnost lokalit českých jaderných elektráren. Temelín už za sebou dvě podobné prověrky má. V obou byla podle mluvčího Marka Svitáka bezpečnost elektrárny potvrzena.

Seismická vhodnost českých jaderných lokalit je prověřována už desítky let, jaderná energetika však pracuje s principem neustálé kontroly. Zaměří se jak na stávající výrobní bloky, tak na plány na výstavbu dalších jaderných zařízení, včetně malých modulárních reaktorů. „Velmi podrobné hodnocení je součástí zpráv, které jsme předkládali v rámci projektu nových bloků. Obě lokality za desítky let prokázaly svoji vhodnost, ale princip neustálé kontroly k jaderné energetice zkrátka patří. Proto budeme rádi za potvrzení správnosti všech našich průzkumů, studií a výpočtů pomocí nejmodernějších metod,“ vysvětluje člen představenstva a ředitel divize Tomáš Pleskač.

Na prověrku budou dohlížet odborníci ze Švýcarska, Francie a Japonska. Přítomna bude také nezávislá pozorovatelka, kterou si nominovalo Rakousko.

Celá akce potrvá pět dní. „Sami jsme si vyžádali posouzení od předních světových odborníků z pozice MAAE. Neustále se posouvají naše technické možnosti, získáváme nové poznatky o obou lokalitách a toho všeho chceme využít. Navíc jde o cenný vnější pohled, i proto jsme sami přizvali nezávislou o pozorovatelku z Rakouska,“ dodává člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

V Dukovanech se bude prověrka konat poprvé. Temelín už má ale dvě podobné zkoušky za sebou. Konaly se v letech 2003 a 2013. „V obou byla bezpečnost největší české elektrárny potvrzena. Výsledky současného posuzování dostane společnost ČEZ až v následujících měsících,“ uzavřel mluvčí Temelína Matek Sviták.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky Temelín, seizmická prověrka, jaderná elektrárna, Jaderná elektrárna Temelín, Mezinárodní agentura pro atomovou energii, Dukovany, jaderná energie, Rakousko, Japonsko, Francie, Švýcarsko, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín prochází seismickou prověrkou. Potrvá pět dní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.