Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Virtuální tržiště má jihočeským školám zprostředkovat lokální produkty. Spustit ho chce kraj v září

Už v záři chce Jihočeský kraj spustit virtuální tržiště, na kterém budou moct střední školy v kraji nakupovat do svých jídelen potraviny od lokálních producentů. Cílem projektu je dostat pro děti do škol kvalitní produkty a zároveň tak podpořit místní zemědělce a prodejce. V budoucnosti by se mohl projekt rozšířit i na další instituce.

„Od začátku jsme chtěli, aby se k našim dětem ve školních jídelnách dostávaly ty nejkvalitnější jihočeské potraviny. Trápilo nás, že naši malí farmáři a producenti dokáží vypěstovat nebo vyrobit kvalitní potraviny, ale do škol, a i na pulty v obchodech, se přitom dostávají potraviny, které se musí dovážet ze zahraničí za nějakých dotovaných podmínek,“ vysvětlil na úvod smysl projektu jihočeská hejtman Martin Kuba (ODS).

Virtuální tržiště má podle hejtmana připomínat klasický starý trh, kde lokální zemědělci, farmáři a producenti nabízejí své produkty a výrobky a lidé si je zde mohou nakoupit. Program ale nebude sloužit jednotlivcům. Je primárně určen středním školám, které spravuje kraj.

„Připravili jsme to pro naše střední školy, ale jsme připraveni to nabídnout dál. Pro jednotlivce by se to ale dostávalo do poměrně komplikované podoby a ztrácelo by to ten půvab,“ okomentoval Kuba. Systém by podle něj ale mohl v budoucnu fungovat například pro nemocnice nebo sociální zařízení. Přístupný bude ale jen jihočeským prodejcům.

Kraj na projektu spolupracuje s Regionální agrární komorou. Podle ředitelky a krajské zastupitelky Hany Šťastné (ODS) je tržiště průlomovým nástrojem systematické podpory producentů kvalitních regionálních potravin.


Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) a ředitelka Regionální agrární komory Jihočeského kraje Hana Šťastná dnes představili projekt Jihočeské tržiště. Zdroj: Jihočeský kraj

Opoziční Piráti dnes po představení projektu prostřednictvím tiskové zprávy upozornili na to, že je třeba pečlivé nastavení všech jeho detailů. „Je třeba zajistit, aby z projektu nakonec neprofitovalo především několik místních velkoproducentů zemědělských výrobků, drůbeže nebo ryb. I proto jsme vyjednali s vedením kraje, aby v rámci systému byly označeny a propagovány například produkty ekologického zemědělství. Jídelny rozhodně nemohou hned začít vařit pouze z biopotravin, ale ze studií z jiných krajů vyplývá, že jejich významný podíl je reálné uplatnit i bez citelného navýšení ceny. Tento portál by jim to mohl značně usnadnit, budou-li k tomu vedoucí jídelen prostřednictvím něj skutečně motivováni,“ vysvětlil pirátský zastupitel Dan Leština.

I to je podle hejtmana Kuby v plánu. Motivací podle něj může být monitorování škol, které od lokálních výrobců nakupují nejvíce a jejich následné oceňování.

Celý projekt chce kraj spustit od nového školního roku. Aktuálně skončilo celé jeho programování a nyní bude školám a jihočeským producentům představován. „Budeme ho postupně plnit a testovat tak, aby mohl být od nového školního roku spuštěn,“ uzavřel Kuba.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Jihočeské virtuální tržiště, potraviny, regionální potraviny, projekt, jídlo, producent, Martin Kuba, Jihočeský kraj, ODS, Agrární komora České republiky, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Virtuální tržiště má jihočeským školám zprostředkovat lokální produkty. Spustit ho chce kraj v září  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.