Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Společnost EG.D loni ušetřila energii odpovídající roční spotřebě menšího města

Po roce od podepsání dobrovolné dohody s ministerstvem průmyslu a obchodu zaznamenala společnost EG.D první výsledky. Podařilo se jí uspořit 5 548 megawatthodin. Taková čísla odpovídají roční spotřebě menšího města se zhruba čtyřmi tisíci obyvatel.

Ministerstvo se se společností na strategii s cílem uspořit větší množství energie dohodlo loni v únoru. „Nejen vzhledem k současnému vývoji energetické situace si uvědomujeme význam úsporných opatření. Nakonec jsme v rámci společnosti našli tři oblasti, které mají vzhledem k úsporám potenciál,“ informovala projektová manažerka EG.D Denisa Litvanová.

Hlavní oblastí, na níž se společnost zaměřila, byla osvěta mezi veřejností. Jednalo se hlavně o internetové online kampaně, jež se zaměřovaly především na hospodaření domácností. Hlavními tématy bylo mimo jiné to, jak správně doma využívat různé elektrické spotřebiče, jak šetřit vodou, ale například i jak vhodně svítit a topit.

Kromě zvyšování povědomí českých domácností se společnost zaměřila například také na svůj vozový park. Některá vozidla se spalovacími motory tak nahradila elektromobily. „Ne všechny vozy, které používáme, mají elektrickou variantu. Ale začali jsme v naší flotile postupně spalovací motory částečně nahrazovat elektromobily a pro vlastní spotřebu jsme zbudovali také síť šesti interních dobíjecích stanic,“ přiblížila Litvanová. Jen za provoz svých vozidel tak firma loni ušetřila 445,73 megawatthodin. To je stejné množství energie, které za rok průměrně spotřebuje 136 bytů nebo 334 osob. Mimo jiné se tím snížila i produkce oxidu uhličitého, a to o celé 2,75 tuny.

V budoucnu chtějí úsporu navýšit

Nejvíce energie se však podařilo uspořit díky energetickým auditům, konkrétně se jednalo o 4 187,49 megawatthodin. To je ekvivalent energie potřebné pro zásobení 1277 bytů nebo 3137 lidí. „Celkové úspory dosáhly téměř 5 548 megawatthodin, což nejen distribuční společnost, ale i ministerstvo průmyslu a obchodu považuje za úspěch,“ zhodnotila předsedkyně pracovní skupiny Nathalie Marková.

Obě strany se mimo jiné dohodly na nových opatřeních, díky nimž se v budoucnu může podařit energetické úspory ještě navýšit. „Shodli jsme se, že klíčové body dohody se daří naplňovat a všechny nastavené závazky byly dodrženy,“ dodala Marková.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto EG.D

Štítky elektrická, energie, spotřeba, snížení, EG.D, Česko, úspora, elektromobil, domácnost, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Společnost EG.D loni ušetřila energii odpovídající roční spotřebě menšího města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.