Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Cena dřeva je rekordní. Poptávka v šumavském národním parku převyšuje nabídku

Před dvěma lety cena dřeva prakticky pokryla jen náklady spojené s těžbou. Dnes ale šumavský národní park na prodeji dřeva znovu vydělává. Může za to zvýšený zájem, ale také cena dřeva, která je aktuálně na rekordní výši. Díky tomu ale může park investovat do oprav cest, turistických chodníků a budov.

Zdražování v posledních měsících se dotklo také ceny dřeva. V roce 2019 stál kubík dřeva 850 korun, o rok později něco málo přes 900 korun. Nyní je ale jeho cena nejvyšší za posledních 20 let. „Aktuální výkupní ceny dříví jsou na rekordní výši. Průměrná prodejní cena se pohybuje okolo 2200 korun tedy skoro na trojnásobku roku 2019,“ popisuje mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák.

Průměrná prodejní cena tehdy pokryla prakticky jen náklady spojené s těžbou a přibližováním dřeva. Dnes je i díky vysokému zájmu dřeva nedostatek. „Před třemi lety jsme dřevo převáželi do meziskladů, protože o něj nebyl zájem, letos naopak poptávka převyšuje nabídku,“ doplňuje mluvčí.

Díky tomu národní park na dřevě po dlouhých letech opět vydělává. V roce 2019 byl zisk za dřevo kolem 174 milionů korun. Za první čtyři měsíce letošního roku už je to téměř polovina. Peníze budou podle Dvořáka použity na turistickou a provozní infrastrukturu. „Tedy na opravy cest, turistických chodníků, opravy budov a podobně,“ vysvětluje.

Nový tendr na těžbu

Park v současné době těží dřevo za ceny vysoutěžené před dvěma lety. Nyní ale vyhlásil nové výběrové řízení, ve kterém se bude cena měnit. Náklady na těžbu a přibližování tak podle mluvčího parku stoupnou. „Hlavní změnou v této již tradičně vyhlašované veřejné zakázce je zvýšení maximální ceny za technickou jednotku,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek Národního parku Šumava Jan Kozel.

Vypsaná zakázka klade důraz na zpracování nahodilých těžeb a aktivní péči o les. Její hodnota je 298 milionů korun bez DPH. „Konec lhůty pro podání nabídek je 21. června v 8 hodin,“ uzavřel Dvořák.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky dřevo, cena dřeva, Šumava, Národní park Šumava, těžba, oprava, Jan Dvořák, Jan Kozel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cena dřeva je rekordní. Poptávka v šumavském národním parku převyšuje nabídku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.