Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihočeská univerzita opravila koleje K4. Rekonstrukce vyšla na více než 100 milionů korun

Necelé dva roky trvala přestavba kolejí K4 na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. Nově zrekonstruované zázemí pro studenty dnes slavnostně otevřelo vedení univerzity. Práce vyšly na více než 100 milionů korun, část nákladů se podařilo uhradit z dotace.

Budova kolejí K4 byla dostavěna v roce 1994, měla už tedy ledacos za sebou. V průběru let se postupně opotřebovávala, a tak bylo třeba ji pro studenty zrekonstruovat. „Uvažovali jsme nad tím, jak dostat budovu znovu do kondice. Naše úvahy dostaly konkrétní charakter v roce 2019, kdy ministerstvo školství avizovalo vypsání dotace na obnovu technického zázemí kolejí a menz. V tu chvíli jsme všichni zbystřili, protože samozřejmě možnost dotace na tuto budovu byla na dosah ruky. Pustili jsme se proto do díla,“ popsala kvestorka Jihočeské univerzita Jiřina Valentová.

Ještě v roce 2019 byly zahájeny přípravné práce, a díky tomu se univerzita velmi rychle přihlásila o dotaci, kterou získala. „Původně se uvažovalo, že by měly být zrekonstruovány v první řadě koleje K2 a K3. Po dohodě se ale přistoupilo k opravě koleje K4, a to například z toho důvodu, že má nejvyšší ubytovací kapacity,“ vysvětlila.

Práce na rekonstrukci začaly na podzim roku 2020. Díky tomu, že kolej byla už od začátku modernější, nebylo potřeba dělat významější zásahy do dispozic pokojů. Nejzásadnější změnou prošel vestibul kolejí, a také lodžie, které zmizely z bočních stran budovy. Nahradila je vysoká okna, díky kterým jsou patra světlejší a vzdušnější. 

Během rekonstrukce proběhla obnova všech sítí, výměna oken, podlah, dvěří, ale i zateplení budovy. Pokoje mají buňkové uspořádání s vlastní toaletou, sprchou a ledničkou. Většina jich je složena ze dvou dvoulůžkových pokojů se společným zázemím. V devátém a desátém patře najdeme čtyři buňky po dvou jednolůžkových pokojích a osm samostatných pokojů s vlastním sociálním zařízením a lednicí. „Na každém patře se nachází společná kuchyň a na každém lichém patře jsou prádelny s pračkami. Všechny pokoje navíc získaly nový nábytek,“ upřesnil tiskový mluvčí univerzity Štěpán Kuděj. Celková kapacita koleje K4 je nyní 384 lůžek. 

Náklady na generální rekonstrukci se vyšplhaly na 114,5 milionů korun. Z toho 62 milionů pokryla dotace, zbytek uhradila univerzita z vlastních zdrojů. 

Tím ale práce v kapmusu Jihočeské univerzity neskončily. Už tento rok začne přestavba auly, která je podle rektora Bohumila Jirouška v téměř v havarijním stavu. „S přestavbou bychom rádi začali během léta. Z části půjde i o dílčí demoliční práce, protože část budovy se bude muset kvůli nosnosti zbourat. Po dokončení budeme mít slušné zázemí pro promoce, imatrikulace a další akce, které se na univerzitě dějí,“ prozradil Jiroušek. 

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Jihočeská univerzita, univerzita, rekonstrukce, koleje, K4, oprava, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, dotace, České Budějovice, Bohumil Jiroušek, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská univerzita opravila koleje K4. Rekonstrukce vyšla na více než 100 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.