Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na jihu Čech přibylo za první čtvrtletí 38 obyvatel, jen díky migraci

V Jihočeském kraji v letošním prvním čtvrtletí přibylo 38 obyvatel, což znamená, že v regionu žilo k 31. březnu žilo 637 085 lidí. Víc lidí zemřelo než se narodilo. Za kladný přírůstek může hlavně stěhování. Přirozený přírůstek byl záporný, v souvislosti s pokračující epidemickou situací. Vyplývá to z údajů, které na začátku zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V bilanci nejsou lidé z Ukrajiny, kteří získali kvůli válce v ČR dočasnou ochranu.

V Jihočeském kraji se letos od ledna do konce března narodilo 1487 dětí, což bylo o 152 méně než v prvním čtvrtletí loni. Narodilo se 762 chlapců. Porodnost v přepočtu na 1000 obyvatel byla v prvním čtvrtletí na jihu Čech vyšší než průměr České republiky. Podíl dětí narozených mimo manželství byl v kraji vyšší než ve stejném období loni, dosáhl hodnoty 52,9 procenta.

Meziročně klesla i úmrtnost. Loni zemřelo v kraji za první tři měsíce 2675 lidí, letos jich bylo 1983. „I v tomto období stále byla vyšší úmrtnost ovlivněna koronavirovou pandemií v zemi, nicméně byla podstatně nižší než ve stejném období minulého roku," uvedla Petra Dolejšová z krajské správy ČSÚ České Budějovice.

Nejvíce dětí se narodilo na Českobudějovicku

Jihočeský kraj je v pořadí podle počtu obyvatel šestý v republice. Více lidí žije v Praze, Středočeském, Jihomoravském, Moravskoslezském a Ústeckém kraji. Nejlidnatější jsou střední Čechy, kde statistici evidují přes 1,39 milionu obyvatel.

Nejvíc dětí se v kraji narodilo na Českobudějovicku, a to 508. Je to o 40 méně než v loňském prvním čtvrtletí. Zároveň na Českobudějovicku nejvíce lidí zemřelo, jednalo se o 576 lidí.

Do Jihočeského kraje se od ledna do března přistěhovalo 1993 lidí, což je o 84 víc než loni. Region za první tři měsíce opustilo 1459 obyvatel. Největší migrační pohyb byl patrný na Českobudějovicku, kam se přistěhovalo 822 lidí, 699 se jich naopak odstěhovalo. Mezi obcemi uvnitř kraje se přestěhovalo 3538 lidí.

V kraji uzavřeli lidé 254 svateb, o 80 víc než před rokem. Ve víc než 48 procentech šlo o manželství, kdy byli oba snoubenci svobodní. Vysoký počet svateb evidují statistici dne 22. února 2022. V Jihočeském kraji připadá na toto datum 30 procent všech sňatků za celé první čtvrtletí. Počet rozvodů v regionu statistici dnes nezveřejnili.

Počet obyvatel Česka v prvním čtvrtletí letošního roku stoupl o 3200 na 10,52 milionu. Podle ČSÚ zajistila přírůstek jen zahraniční migrace. Lidé, kteří získali v souvislosti s válkou na Ukrajině dočasnou ochranu v ČR, nejsou v bilanci zahrnuti. Přirozeným způsobem přišlo Česko o 7600 lidí. V prvních třech měsících roku se narodilo na 24 200 dětí, zatímco téměř 31 900 lidí zemřelo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky demografie, Český statistický úřad, Jihočeský kraj, Česko, Ukrajina, okres České Budějovice, svatba, ruská invaze na Ukrajinu, Středočeský kraj, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech přibylo za první čtvrtletí 38 obyvatel, jen díky migraci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.