Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Stát by měl podle Pekarové prodat Budvar. Státní rozpočet by to nezachránilo, řekl ředitel pivovaru

, aktualizováno 15. června 2022, 13:45

Případný prodej pivovaru Budějovický Budvar by krátkodobě státní rozpočet nezachránil a dlouhodobě by ČR přišla o jeden ze symbolů českého pivovarnictví. V reakci na výroky šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové k možnostem prodeje Budvaru to dnes řekl ředitel pivovaru Petr Dvořák. Prodej by podle něj přinesl desítky miliard korun. Budvar je zahrnutý mezi strategické státní podniky, dodal Dvořák. Prodej by vyžadoval i změnu zákona.

Loni uvařil Budvar rekordních 1,8 milionu hektolitrů, meziročně o 4,6 procenta víc. Tržby za pivo poprvé překonaly tři miliardy korun, činily 3,17 miliardy. Budvar vyvezl loni přes 1,3 milionu hektolitrů piva, export stoupl meziročně o 11,3 procenta. Byl to rekordní růst, v objemu i tržbách. Další výsledky zatím národní podnik se 670 zaměstnanci nezveřejnil.

Dvořák: Dlouhodobě bychom přišli o jeden ze symbolů českého pivovarnictví

„Tyhle komentáře se objevují v pravidelných či nepravidelných rytmech, ale pokud vím a byl jsem ujišťován, žádná seriózní práce tímto stylem se zatím nikdy nerozvíjela," řekl ředitel pivovaru Petr Dvořák. Ujišťovat ho o tom měli zástupci minulé i současné vlády. „Existuje materiál, který mluví o strategických státních podnicích, a Budvar tam byl vždycky zahrnutý. To znamená, že by se nás debata (o prodeji) neměla týkat. Co se týká debaty, jestli by stát měl vařit pivo, tak ta je hodně o tom, jaké jsou krátkodobé zisky z případného prodeje versus dlouhodobý přínos toho, co se Budějovický Budvar snaží dělat, a toho, co se snaží dělat pro celé české pivovarnictví. Bavíme se o ceně (za prodej Budvaru) v desítkách miliard korun. Krátkodobě nám to finance nezachrání a dlouhodobě přijdeme o jeden ze symbolů českého pivovarnictví," řekl Dvořák.

Budvar je národní podnik. Podle názoru předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové by ho měl stát prodat. Řekla to deníku Právo. Předsednictvo strany schválilo v úterý usnesení, v němž v zájmu konsolidace veřejných financí vyzývá k prodeji státního majetku, který není podstatný pro vykonávání jeho hlavních funkcí. Podle Pekarové Adamové stát nemá provozovat hotel ani vařit pivo. „Není k tomu jediný racionální důvod," řekla deníku.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) Právu řekl, že efektivní nakládání se státním majetkem je jednou z jeho klíčových priorit, ale primárně mu jde o to, aby stát svým nepotřebným majetkem nebránil kvalitním rozvojovým projektům obcí a krajů nebo je raději přímo podpořil.

Kalouska nadzvedl ministr Nekula

S prodejem by nesouhlasil ani ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). "Stranickou “sestřenici" Markétu Pekarovou Adamovou mám rád a chápu, že to nemá v TOP 09 nyní jednoduché. Jednoznačně ale říkám, že Budějovický Budvar prodávat nebudeme. Loni tržby podniku překonaly poprvé 3 miliardy korun, zisk dosáhl 305 milionů korun. Prodat Budvar je jako by Saúdové prodali ropná pole," napsal na svůj twitterový účet. Jeho vyjdření nadzvedlo bývalého ministra financí Miroslava Kalouska. "Bez ohledu na to, zda stát Budvar prodá či nikoliv, Vaše přirovnání k ropným polím v Saúdské Arábii je bezkonkurenčně největší blbost letošního roku, pane Nekulo. Tohle nepřekoná ani Tomio," zareagoval na jeho tweet.

Své vyjádření přidal také expert na politický marketing a spoluzakladatel podcastu Kecy & politika Petros Michopulos. "Nepřestává mě fascinovat kolik lidí a politiků, kteří o sobě tvrdí jak jsou pravicoví a na potkání chrlí citáty pravicových ekonomických klasiků, se jsou pak ochotní do krve hádat o to, že by měl stát vařit pivo. Budvar je jenom mýtus a kasička pro pár politiků a manažerů," doplnil.

Privatizace je na stole 15 let

Stát drží majoritní podíly či zcela ovládá desítky podniků. Budvar patří vedle ČEZ, Českých drah, České pošty či Lesů ČR mezi nejvýznamnější. Z nemovitostí patří státu například hotel Thermal v Karlových Varech. O jeho prodeji, stejně jako o prodeji Budvaru, se v minulosti opakovaně uvažovalo.

Privatizaci Budvaru připravovalo ministerstvo zemědělství od roku 2007 za druhé vlády Mirka Topolánka (ODS). Ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) chtěl v roce 2007 najít poradce, který měl státu pomoci při přeměně národního podniku na akciovou společnost. Proti privatizaci se již v předchozích letech vyslovili prezidenti Miloš Zeman a Václav Klaus.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, pivo, vláda, hospodářství, Budvar, rozpočet, České Budějovice, Budějovický Budvar, pivovar, Markéta Pekarová Adamová, Petr Dvořák, státní rozpočet, výroba piva, TOP 09, Česko, ODS, Miroslav Kalousek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stát by měl podle Pekarové prodat Budvar. Státní rozpočet by to nezachránilo, řekl ředitel pivovaru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.