Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Výstava Dobrodružství s technikou pro děti i dospělé se po dvou letech vrací s mimořádně pestrým programem

PR článek

Zkusit si upéct housku, postavit dům ve virtuální realitě, nadojit model krávy nebo naprogramovat robota a k tomu soutěžit o hodnotné ceny. I to bude na pestrém programu letošní výstavy Dobrodružství s technikou, která se bude 22. června po dvou letech opět konat na českobudějovickém výstavišti. Novinkou letošního 6. ročníku je i mezinárodní soutěž 13 týmů žáků škol, jenž otestují své dovednosti v oblasti digitalizace a techniky. Na interaktivní výstavu, kterou Jihočeská hospodářská komora připravuje ve spolupráci s generálním partnerem firmou Robert Bosch, je vstup zcela zdarma.

Těšit se můžete na pestrý program

Přenést se do počítačové hry Minecraft, postavit kolejiště, vyrobit CO2 nebo ušít vlastní oblečení – i to můžete zažít na největší interaktivní výstavě vědy, techniky a řemesel v jižních Čechách Dobrodružství s technikou, která se po dvouleté odmlce vrací na českobudějovické výstaviště. „Smyslem celé akce je zábavnou formou přiblížit dětem, ale i dospělým vědu, moderní technologie i tradiční řemesla. A to přes praktické ukázky, pokusy, modely či zábavné aktivity. Na jeden den se tak pavilon T1 promění v technologickou džungli, kde jihočeské firmy a střední a vysoké školy představí návštěvníkům své obory na celkem 58 stanovištích,“ přibližuje program akce Luděk Keist, ředitel Jihočeské hospodářské komory (Jhk), a dodává: „Těšit se můžete na téměř 250 exponátů, které si budete moci sami vyzkoušet a třeba i vyhrát pěkné ceny v soutěžích.“

Hravý stánek pro děti i dospělé

„Dobrodružství s technikou je unikátní akce, které se účastníme od prvního ročníku. Takhle se má probouzet u mladé generace zájem o techniku. Hra je přirozený způsob učení a MOTOR JIKOV také letos nabídne u svého stánku spoustu hravých prvků, které zaujmou děti i dospělé,“ řekl Miroslav Dvořák, generální ředitel MOTORU JIKOV Group a.s.

Postavte dům ve virtuální realitě

Společnost HELUZ na výstavu přiveze virtuální realitu a připravila soutěžit o hodnotné ceny, jako je mobilní telefon Samsung či poukázky do e-shopů. „HELUZ 3D virtuální realita je hra s praktickým edukačním obsahem neziskového projektu STAWEBNICE distribuované do škol zdarma. Žákům umožňuje stavbu domu, resp. jeho částí, hravou a mladé generaci přístupnou formou. Soutěžící musí vybrat správný materiál, pozici a postup zapracování materiálu s následným vyhodnocením, a to vše v souladu se správnou praxí, bez nároku na stavební materiál a bez rizik v oblasti bezpečnosti práce,“ říká Ivana Schořovská, HR ředitelka společnosti HELUZ GROUP.

Vyzkoušejte technologie na vlastní kůži

Společnost ENGEL má pro malé návštěvníky zase připravené interaktivní hry jako je zapojování elektrického rozvaděče, dotykové puzzle na ovládacím panelu vstřikolisu či záludný kvíz. „Od našeho stánku neodcházejí žáci nikdy s prázdnou. Nejenže si odnesou plno drobných dárků, ale také plno informací o firmě, ENGEL učňovském středisku, stipendijním programu a jeho benefitech,“ říká Lucie Hudcovská, která má na starosti rozvoj lidských zdrojů. Dobrodružství s technikou tak nebude teoretickou přednáškou před tabulí. Jediné pravidlo, které provází celou výstavu, je, že neplatí nesahat, nezkoušet, nekoukat. Naopak! Na rozdíl od jiných výstav je Dobrodružství s technikou interaktivní a cílem je, aby si návštěvníci vyzkoušeli co nejvíce profesí či praktických činností na vlastní kůži.

Fanděte soutěžícím mezinárodního klání

Novinkou letošního 6. ročníku je také mezinárodní soutěž Talenty pro firmy, kde budou moci návštěvníci nahlédnout mezi soutěžní rivalitu a fandit 13 týmům žáků ze základních a středních škol z jižních Čech, Horního Rakouska a Dolního Bavroska. Ti otestují své znalosti z oblasti techniky, digitalizace či programování v soutěžním klání, kdy budou muset za pomoci čipu micro:bit naprogramovat robota tak, aby se dostal na základnu postavenou ze stavebnice Merkur. Poradit jim bude moci kapitán, zástupce některé jihočeské firmy, žáci ale na výsledné řešení budou muset přijít sami. Vyzkouší si tedy i komunikaci a týmovou spolupráci, na finální výsledek bude mít vliv i výsledný čas a kreativita provedení úkolu.

Zavítejte do Bosch Trucku nebo pojízdné digitální dílny

Jako každý rok na návštěvníky čeká i Bosch Truck od generálního partnera výstavy, českobudějovické společnosti Robert Bosch. „Na výstavě také poprvé přivítáme pojízdnou digitální dílnu FabLab Experience, 14 metrů dlouhý návěs, který k nám zavítá až z Brna. V dílně si můžete zrealizovat svůj kreativní nápad pomocí laserové řezačky, použít 3D tiskárny, frézku nebo řezačky různých materiálů,“ přibližuje Lenka Hájková z Jhk, která přípravu s vystavovateli koordinuje. Lenka Hájková dodává, že nebudou nouze ani o tradiční řemesla, jako je pečení housek či šití a výroba textilních výrobků.

Nad akcí Dobrodružství s technikou, která se uskuteční 22. 6. na českobudějovickém výstavišti od 9 do 18:00 hodin, převzal záštitu hejtman Jihočeského kraje a Rada města České Budějovice.


Projekt Dobrodružství s technikou je spolufinancován Statutárním městem České Budějovice a Jihočeským krajem. Soutěž Talenty pro firmy proběhne v rámci projektu TechTalent_21 č. Cíl EÚS/DF/SU/11/05, který je spolufinancován Evropskou unií v rámci Dispozičního fondu.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Jihočeská hospodářská komora, Dobrodružství s technikou, kultura, výstava, technika, Robert Bosch GmbH, virtuální realita, dům, kongresové centrum, Jihočeský kraj, řemeslo, projekt, materiál, dílna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava Dobrodružství s technikou pro děti i dospělé se po dvou letech vrací s mimořádně pestrým programem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.