Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hasiči odklízeli popadané stromy a čerpali vodu. Bouřky hrozí i dnes

, aktualizováno 25. června 2022, 9:39

Jihočeští hasiči vyjížděli od pátku více něž osmdesátkrát kvůli silným dešťům a bouřkám. Odklízeli popadané stromy, čerpali vodu ze zatopených sklepů, čistili propusti na střechách panelových domů, kde voda protékala výtahovými šachtami. V Sedlici na Strakonicku napršelo 80,3 milimetru, místy foukal vítr rychlostí 70 kilometrů v hodině. Bouřky hrozí podle meteorologů ještě dnes dopoledne.

Hasiči odklidili do pátečního večera v kraji 32 popadaných stromů, nejvíc na Prachaticku, Českokrumlovsku a Strakonicku. Při 38 výjezdech odčerpávali vodu ze zatopených sklepů, ucpaných kanálů nebo z budov. Zajistili také několik uvolněných kovových dvoumetrových zábran, které spadly v Českých Budějovicích na zem a ohrožovaly zaparkovaná auta. Čistili propustky na střechách panelových domů v Budějovicích a Strakonicích. V Kaplici se podle mluvčí hasičů Venduly Matějů do jednoho domu valila voda a bylo nutné pytlovat. V Rožmitále na Šumavě či Jeníně museli čistit vpusti pod silnicí, protože hrozilo, že přeteče rybník.

V Sedlici na Strakonicku napršelo 80,3 milimetru, ve Strakonicích 77,7 milimetru, ve Vráži u Písku 75 milimetrů. Na Boubíně napršelo v pátek kolem 20:00 za půlhodiny 42 milimetrů, v Černé v Pošumaví přes 45 milimetrů za 40 minut, uvedli meteorologové. „Bouřka může být i (dnes) dopoledne," řekla Eva Plášilová z českobudějovické pobočky hydrometeorologického ústavu.

V kraji bude dnes nejdřív zataženo až oblačno, místy déšť. Odpoledne bude postupně až polojasno, ojediněle přeháňky a bouřky. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat od 22 do 25 stupňů Celsia. Meteorologové vydali před víkendem výstrahu, že páteční bouřky mohou být ojediněle extrémně silné. Spojené s přívalovým deštěm, krupobitím a větrem s nárazy kolem 70 kilometrů v hodině.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky počasí, hasiči, bouře, Jihočeský kraj, výstraha, strom, bouřka, okres Strakonice, Sedlice, Český hydrometeorologický ústav, České Budějovice, Strakonice, okres Český Krumlov, okres Prachatice, Boubín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči odklízeli popadané stromy a čerpali vodu. Bouřky hrozí i dnes  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.