Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Šumavský národní park chce rozšířit populaci perlorodky. Do Teplé Vltavy ročně vypustí tisíc jedinců

Národní park Šumava se snaží rozšířit populaci perlorodky říční v Teplé Vltavě. Ročně sem vypustí zhruba tisíc jedinců, kterým se podle monitoringu parku daří. Aktuálně žije v řece zhruba 1500 těchto sladkovodních mlžů.

„Perlorodka říční je sladkovodní druh mlže, který se v České republice vyskytuje hlavně v Blanici, Malši, nebo sporadicky v Teplé Vltavě na Šumavě. Její nároky na kvalitu prostředí jsou vysoké, rozmnožování velmi složité a úspěšnost toho, že se perlorodka dožije svých až 140 let, je velice malá – dospělosti se dožijí přinejlepším jen asi dvě procenta z celé generace,“ vysvětluje Eva Zelenková, hydrobioložka Správy NP Šumava.

Podle parku je nyní Teplá Vltava v úseku od Soumarského mostu po Lipno územím s významným výskytem perlorodky. „Úsek mezi Soumarským mostem a ústím Volarského potoka je z pohledu vhodnosti říčního prostředí považován dokonce za nejcennější v České republice,“ dodala Zelenková.

Nyní zde žijí stovky perlorodek. „Umělému odchovu se musí věnovat hodně pozornosti a trpělivosti. Probíhá to tak, že se shromážděné perlorodky po vypadnutí z žaber hostitele umístí do odchovných klícek a umístí se na vhodné místo do řeky. Pak se musí minimálně jednou za 14 dní proplachovat a odstraňovat usazeniny,“ vysvětlila hydrobioložka.

Na začátku 90. let minulého století se uskutečnil průzkum perlorodek i v řece Blanici. Jejich početnost se tehdy odhadovala až na 115 000 kusů. Dnes, po třiceti letech, se jejich počet snížil na necelých 10 000. I na této řece se Správa NP Šumava různými opatřeními snaží populaci perlorodky stabilizovat nebo zvýšit.

Po třech nebo pěti letech se vyberou místa, která mají prokysličené dno, a do nich se perlorodky vypustí. Každý rok jde o zhruba 1000 jedinců.

„Pozitivní je výsledek monitoringu loni vypuštěných perlorodek, který ukazuje, že se perlorodkám na vybraných místech líbí a v poměrně hojném množství tam úspěšně přežily zimu i epizody s vysokými průtoky vody,“ uzavřela Zelenková. Další tisíce perlorodek budou podle parku dále podobným způsobem vypouštěny do Teplé Vltavy minimálně do roku 2026.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto NP Šumava

Štítky perlorodka, Národí park Šumava, Šumava, příroda, Národní park Šumava, Teplá Vltava, Česko, Blanice (přítok Otavy), Soumarský most, Malše, Vodní nádrž Lipno, Volarský potok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumavský národní park chce rozšířit populaci perlorodky. Do Teplé Vltavy ročně vypustí tisíc jedinců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.