Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na budějcké náměstí se vrátily stromy. Zůstanou po celý rok

Šestnáct svitelů latnatých ve velkoobjemových kontejnerech zdobí od dnešního dne budějcké náměstí. Stromy, které mají domovinu v Asii, jsou podle vedení radnice ideální rostlinou do v letních měsících rozpáleného centra Budějc. Růst by tady měly následující čtyři roky až pět let, poté se přesunou do areálu plánovaného Zeva, a nahradí je stromy nové.

Stromy byly na budějckém náměstí už v minulosti. Naposledy je sem nechalo vedení města umístit z iniciativy radního Martina Pražáka (HOPB) v roce 2019. Od té doby lidé po zeleni v centru města volali čím dál častěji.

Po třech letech se oživení náměstí opravdu dočkali. Tento týden sem byly umístěny velkoobjemové kontejnery s 16 stromy.  „Vybrali jsme svitel latnatý, který je teď sice spíše stromkem, ale časem bude vyšší a větší. Pro budějovické náměstí je vhodný proto, že ve své domovské Asii žije v suchém údolí řek. Dalším faktorem, který sehrál velkou roli, je jeho zdobnost. Kromě listů má opravdu pěkné květy a plody. Navíc kvete poměrně dlouho,“ vysvětlil výběr stromu náměstek primátora Ivo Moravec (HOPB).

Kontejnery zůstanou na náměstí podle Moravce celý rok. Budou s nimi tedy muset počítat i organizátoři kulturních akcí. „Když se plánovalo jejich umístění, tak se na tom podílely všechny důležité odbory. Proto musí všichni, kteří budou v budoucnu náměstí užívat, počítat s jejich polohou. Posouvání by nemuselo stromům svědčit,“ vysvětlil náměstek.

Tyto konkrétní kusy budou na náměstí zhruba pět let. „Poté, co dendrologové naznají, že je potřeba stromy přesadit, tak bychom je rádi vysadili na našich pozemcích budoucího Zevo Vráto,“ uvedl místopředseda představenstva Teplárny České Budějovice Tomáš Kollarczyk.

Obyvatelé Budějc se ale nemusí bát, že by stromy z náměstí poté úplně zmizely. Město hodlá s projektem pokračovat. „Bude to jako v minulosti, radní dohlíželi na to, aby stromy nepřerostly, pak je nahradili novými, uděláme to zrovna tak,“ komentoval primátor města Jiří Svoboda (ANO).

Kromě stromů si mohou od dnešního dne lidé na náměstí prohlédnout také venkovní výstavu městské teplárny, která má představovat naplňování Strategie pro zelené město. „Poté, co byla strategie schválena, jsme si řekli, že by bylo fajn dát všechny tyto aktivity teplárny dohromady a představit je veřejnosti. Stromy na náměstí jsme vzali jako symbol naší ekologizace,“ doplnil Kollarczyk.

Na šesti velkoplošných panelech městská firma mimo jiné ukazuje své ekologické aktivity, mezi které patří například odsíření uhelných kotlů od roku 2015 nebo rekultivace padesáti hektarů odkaliště v minulých pěti letech. Představuje také budoucí rozvojové projekty jako třeba technologii na energetické zpracování dřevní štěpky nebo napojení horkovodního napáječe z elektrárny Temelín do rozvodné soustavy teplárny. Jeden z panelů je věnován také připravovanému zařízení na energetické využívání odpadů ZEVO Vráto.

Líbí se vám nové stromy na náměstí?

Celkem hlasovalo223 čtenářů

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky České Budějovice, náměstí Přemysla Otakara II., stromy, zeleň, teplárna, ekologie, strom, Asie, Občané pro Budějovice, Ivo Moravec, Jiří Svoboda, Vráto, ANO 2011, Jaderná elektrárna Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na budějcké náměstí se vrátily stromy. Zůstanou po celý rok  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.