Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Část prachatické opozice chtěla kvůli krizi snížit nájemné v bytech, neuspěla

Opoziční hnutí Pro Prachatice neúspěšně navrhlo, aby město snížilo ve svých bytech nájemné od července do prosince na 55 korun za metr čtvereční. Lidé v nich dnes platí podle opozice i 130 korun za metr čtvereční. Návrhem chtělo hnutí pomoci lidem při vysoké inflaci. Město vlastní 1400 bytů, v jednom žijí průměrně dva lidé, řekl zastupitel hnutí Júsuf Traore. Pro návrh hlasovali jen oba dva zastupitelé hnutí Pro Prachatice, jeden zastupitel byl proti, 14 se zdrželo.

„Česká republika měla na konci dubna čtrnáctiprocentní inflaci. To znamená, že se snižuje hodnota peněz a kvůli razantnímu navýšení cen se výrazně snižuje kupní síla občanů. Rovněž se skokově navyšují ceny energií. To vše vede k tomu, že se u nás zdvojnásobil počet lidí žijících v příjmové chudobě, se kterou se potýká přibližně každá šestá domácnost. Dostávají se do velmi těžké situace. Snižme nájemné, abychom pomohli lidem, že zvládnou platit energie, byt, abychom předcházeli tomu, že se dostanou do dluhových pastí. Není to dokonalé řešení, ale s něčím bychom přijít měli," řekl zastupitel hnutí Júsuf Traore. Nájemné chtěl snížit ve všech městských bytech vyjma těch, které se stavěly s pomocí státní dotace.

Starosta Martin Malý (Nezávislí) uvedl, že nájem se v městských bytech nezvyšoval 12 let. Loni v nich bylo podle něj průměrné nájemné 84 korun. „Přicházíme na začátek krize, která se promítá do celé společnosti. Já bych počkal, jak zareaguje vláda, jak účinná a rozsáhlá bude tato pomoc. Nechal bych toto rozhodnutí na situaci po volbách. Chápu tuhle potřebu (pomoci občanům), ale trošičku mám pocit, že maloučko předbíháme," řekl starosta.

Někteří zastupitelé jiných opozičních stran a hnutí kritizovali to, že návrh by pomohl jen obyvatelům v městských bytech, ne všem v Prachaticích. Zastupitel opoziční ODS a poslanec Jan Bauer řekl, že pomoci by měl hlavně stát, ale mohly by i kraje a obce. „Je nabíledni, že určitá část obyvatel bude mít velké problémy splácet své běžné výdaje," řekl Bauer. Vadí mu ale, že by se nájem snížil jen v městských bytech. Jakub Nepustil z opozičního hnutí Živé Prachatice označil ze stejného důvodu návrh jako nesystémové řešení.

Prachatice, v nichž žije téměř 11 000 lidí, mají letos rozpočet s příjmy 292,5 milionu a výdaji 379 milionů korun. Schodek 86,5 milionu kryjí z přebytků hospodaření minulých let. Město chce letos investovat 145,2 milionu korun, peníze dá na opravu letního kina, Štěpánčina parku nebo na nový vodojem.

Ohodnoť článek

Štítky správa, byty, sociální, peníze, Prachatice, Česko, Jan Bauer, Martin Malý, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Část prachatické opozice chtěla kvůli krizi snížit nájemné v bytech, neuspěla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.