Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Referendum o opravě píseckého bazénu nebude, neprošel ani nový návrh

Referendum o opravě bazénu v Písku nebude. Vypsání referenda sice v květnu schválili písečtí zastupitelé, ale s podmínkou, že žádost musí ověřit městský úřad, zda splňuje potřebné náležitosti. Radnice se obrátila na ministerstvo vnitra a podle něj nesplňuje květnové usnesení zastupitelů podmínky dané zákonem o referendu. Návrh na vypsání nového referenda, jejž včera předložil místostarosta Ondřej Veselý z ČSSD, neprošel.

„Dělala se kontrola všech osob, které jsou uvedené v (petičních) arších, nebyla tam data narození. Ministerstvo vnitra konstatovalo, že nebylo vyhlášené žádné referendum a že je neplatnost všech podpisů,“ řekla včera starostka Eva Vanžurová (Pro Písek). Referendum na opravu plaveckého stadionu žádali někteří písečtí obyvatelé. Reagovali na chystanou stavby nového bazénu, která vyjde zhruba na 500 milionů korun. Vznikla petice, kterou podepsalo kolem 4000 lidí. Zastánci referenda tvrdí, že částka na stavbu bazénu je moc velká, a proto by bylo úspornější opravit současný plavecký stadion.

Městský úřad musel ověřit, zda o referendum usiluje minimálně deset procent píseckých voličů, což je přibližně 2400 lidí. Podle starostky ztotožnili úředníci 2012 lidí, 8,7 procenta voličů.

Bazén v Písku bude dražší. Navýšení ceny zastupitelstvo schválilo, referendum neprošlo

Písečtí zastupitelé opět řešili budoucnost nového bazénu, který má vzniknout pod lesnickou školou. Jeho cena se zvýšila ve srovnání s dva roky starým odhadem o zhruba 100 milionů korun. Navýšení se schválilo, navrhované referendum dostatečnou...

Vypsat nové referendum dnes navrhl Veselý. Míní, že osm z deseti obyvatel je pro opravu starého bazénu. Jeho návrh připravit referendum na termín komunálních voleb ale nezískal dost hlasů.

Opravu starého bazénu podpořil Lukáš Nebes (ANO). „Podpisů pod peticí je dost a stále přibývají další. Inflace je, jaká je, i vláda nás vyzývá, abychom neutráceli za ptákoviny. Potřebujeme parkovací domy, máme ve strašném stavu kanalizaci. Nezahazujme podpisy lidí, kterých se nasbíralo už ke čtyřem tisícům,“ řekl Nebes.

Otázky kolem bazénu Písek řeší přes deset let. V roce 2013 se už jedno referendum konalo. Lidé v něm závazně rozhodli, že současný plavecký areál u Otavy z 80. let minulého století kazí vzhled historického centra města, a proto muselo město pro plánovaný nový bazén hledat jiné místo. Nejprve měl být v areálu bývalých Žižkových kasáren, ale nakonec radnice vybrala místo pod lesnickou školou. V plaveckém areálu funguje velký vnitřní bazén, venku jen brouzdaliště a jeden menší bazén. Zastánci referenda odhadují, že oprava bazénu by stála 250 až 270 milionů korun.

Písecké zastupitelstvo zvýšilo v dubnu částku na stavbu nového bazénu z 380 milionů na 480 milionů korun bez daně. Důvodem byl růst cen materiálu i prací ve stavebnictví. Město už v letošním rozpočtu vyčlenilo 182 milionů korun na první fázi stavby bazénu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Písek

Štítky ČR, správa, stavby, rekreace, bazén, Písek, referendum, oprava, Ondřej Veselý, ČSSD, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Referendum o opravě píseckého bazénu nebude, neprošel ani nový návrh  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.