Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ochlazují, zachycují prach a lákají hmyz. V Budějcích sekají trávníky méně

Obyvatelé Českých Budějovic si už všimli, že se na některých místech objevují pásy vysoké trávy či kruhové tvary podél řek. Důvodů je hned několik. Vedení radnice tím chce ochlazovat krajinu, vegetace zároveň pochytává prach a láká řadu nejrůznějších živočichů.

Změna sečení veřejných prostranství vychází ze spolupráce města, občanů a některých skupin. Výsledky nyní pozoruje Calla - Sdružení pro záchranu prostředí. 

Mezi místa, kde se systém sečení změnil, patří okolí výstaviště či sídliště Máj a Vltava. Letošní novinkou má být kvetoucí pás, který povede přes sídliště Máj, propojit má Branišovský les a bývalý tankodrom. V praxi půjde spíše o několik méně sečených plošek, které jsou vybrané tak, aby nebyly navzájem příliš vzdálené a umožnily hmyzu přelétat. 

Sdružení v těchto dnech provádí monitoring kvetoucích trávníků. „Sledujeme vybrané hmyzí skupiny, především denní motýly, samotářské včely a býložravé brouky. Výsledky z prvních let ukazují, že méně intenzivní sečení trávníků se prakticky okamžitě projevuje na zvýšení počtu druhů i jedinců u všech sledovaných skupin,“ říká entomolog Jiří Řehounek z Cally, který má monitoring na starosti.

„Kvetoucí trávníky plní ve městě mnoho důležitých funkcí. Brání nadměrnému vysoušení půdy v obdobích letního sucha, v létě zmírňují městské klima, zachycují prach nebo poskytují  prostředí pro mnoho živočišných druhů. Změnou pohledu na městské trávníky tak vlastně v lokálním měřítku reagujeme na dvě globální výzvy – úbytek biologické rozmanitosti a klimatickou krizi,“ popisuje Lenka Štěrbová, která se v Ústavu výzkumu globální změny AV ČR věnuje lučním ekosystémům a pomáhá českobudějovickému magistrátu s výběrem lokalit i plány mozaikového sečení kvetoucích trávníků.

V Českých Budějovicích vznikla v roce 2018 neformální skupina občanů různých profesí. Vytkla si za cíl vyhledávat vhodné plochy a jednat s magistrátem o úpravách jejich sečení. Má i facebookový profil pod názvem „Rozkvetlé trávníky v ČB“.

„Nízký trávník nedrží vlhkost, po dešti rychle vysychá a vlivem nedostatku vláhy je téměř prostý života. Vzhledem k tomu, že na takových místech chybí kvetoucí rostliny, mizí hmyz, který se nemá čím živit a nenajde zde ani přirozené úkryty. Šetrné mozaikové sekání znamená zkracovat trávník po částech. To, že na části plochy zůstane vyšší porost, vůbec nevadí. Pomáhá to přirozené biologické rovnováze,“ uvedl náměstek primátora Ivo Moravec (Hnutí Občané pro Budějovice). Ten zároveň ocenil Povodí Vltavy, které se pustilo do mozaikového sečení okolo řeky Vltavy. 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky České Budějovice, město, zeleň, trávník, hmyz, příroda, klima, teplota, Vltava, Sídliště Máj, Akademie věd České republiky, Povodí Vltavy (státní podnik), Branišovský les, Ivo Moravec, Lenka Štěrbová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ochlazují, zachycují prach a lákají hmyz. V Budějcích sekají trávníky  méně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.