Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Díky obnoveným tůním v jihočeských pískovnách přežívá mnoho ohrožených živočichů

Díky obnově a vytváření tůní v pískovnách přežívá na jihu Čech mnoho ohrožených druhů živočichů. Tůně v pískovnách totiž obsahují méně živin, což vyhovuje zejména vodnímu hmyzu a obojživelníkům, a to i těm vzácným. Za poslední dva roky přibyly na jihu Čech tři tůně nedaleko Borovan a v Ledenicích. Celkem už je jich tady dvacet.

Záchrana ohrožených a vzácných druhů

Ochraně přírodovědně cenných pískoven v jižních Čechách se dlouhodobě věnuje sdružení Calla. Právě to má na svědomí vytváření a obnovu tůní, které jsou díky nižšímu obsahu živin ideálním prostředím pro celou řadu ohrožených druhů vodního hmyzu a obojživelníků.

„Bereme naše projekty v pískovnách jako příležitost k ochraně ohrožených druhů naší fauny. Tůně však nestačí pouze vytvořit, ale je třeba je dále sledovat a dlouhodobě se o ně starat. Pokud je totiž ponecháme pouze přírodním procesům, dostává se do nich listí a další materiál, který je postupně zaplní. Z takové tůně postupně mizí většina ohrožených druhů. Proto je důležité čas od času tůně obnovit nebo vedle vytvořit nové, případně v jejich okolí vyřezávat náletové dřeviny,“ vysvětluje Jiří Řehounek, který se v Calle věnuje ochraně přírody a obnově těžebních prostorů.

V Pískovně Ledenice jsou dvě nové tůně. Žijí tam tři druhy čolků

V Pískovně Ledenice vybudovala těžká technika dvě nové tůně. Pro návštěvníky je na místě také nová informační tabule o přírodním významu této lokality, kde žijí například všechny tři jihočeské druhy čolků. Těžební prostory jsou podle odborníků...

Podle studie, kterou předloni vypracoval entomolog Vojtěch Kolář z Biologického centrum AV ČR a Přírodovědecká fakulty Jihočeské univerzity, tůně hostí velké množství druhů, včetně těch ohrožených a vzácných. Podle Řehounka v některých pískovnách žijí společně všechny tři druhy jihočeských čolků.

Přes dvacet tůní v jihočeských pískovnách

Během posledních 12 let Calla vytvořila nebo obnovila dvacet tůni. Tři přibyly jen za poslední dva roky. „Jedna je v Pískovně Třebeč nedaleko Borovan a dvě tůně jsou v Pískovně Ledenice. Letos je postupně objíždíme a sledujeme, jaké druhy se do nich zatím stihly nastěhovat. Mám radost, že nové tůně mají letos dostatek vody a mohou proto vodním živočichům nabídnout nový domov“ říká Řehounek.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Calla

Štítky tůně, obnova, příroda, ohrožené druhy, živočochové, Calla, živočichové, ohrožený druh, Česko, Ledenice, Biologické centrum AV ČR, Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Díky obnoveným tůním v jihočeských pískovnách přežívá mnoho ohrožených živočichů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.