Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Podzemní parkoviště a schody k vodě. Budějce chystají velkou proměnu Senovážného náměstí

Posezení na trávě před Jihočeským muzeem, schody k Mlýnskému náhonu, podzemní parkoviště pro 230 automobilů nebo třeba hřiště pro děti. S tím vším počítá vítězný návrh, který by mohl v budoucnu proměnit Senovážné náměstí v centru Českých Budějovic.

Porota složená ze zástupců radnice i odborníků zvolila návrh jednohlasně, informoval včera náměstek primátora Juraj Thoma (Hnutí Občané pro Budějovice). Město zveřejnilo vizualizace vítězného projektu, jejichž autorem je ateliér Pavel Hnilička Architects+Planners.

Senovážné náměstí se nachází v centru města nedaleko dalších významných míst, jejichž rekonstrukce se chystá nebo už provádí. Nedaleko odtud se revitalizuje park Dukelská, brzo by měla stavební firma převzít kulturní dům Slavie, radnice před nedávnem připravila také plán na proměnu Zátkova nábřeží. Rekonstrukce Senovážného náměstí, které už desítky let funguje v původně provizorním režimu, je zatím pouze na papíře a projekt je ještě potřeba dopracovat. 

„Cílem soutěže vyhlášené v říjnu 2021 bylo proto nalézt nejlepší urbanistické a krajinářské řešení prostoru náměstí s požadavkem na odkrytí koryta Mlýnského náhonu, návrh kapacitního podzemního parkoviště a následnou úpravu celého prostranství od budovy Jihočeského muzea až k poště a stanovení polohy a hmotové regulace pro příští budovu Alšovy jihočeské galerie,“ uvedl v tiskové zprávě Thoma.

Vítězný návrh počítá s velkým trávníkem místo stávajícího parkoviště. Hned vedle by mělo dojít k odkrytí Mlýnského náhonu, kde vzniknou pobytové schody. „Vznikne tam také prostor, kde bude možné pořádat nejrůznější společenské akce, jako jsou trhy či koncerty,“ popsal Thoma. Vizualizace projektu město vystaví. 

Líbí se vám plánovaná podoba Senovážného náměstí?

Celkem hlasovalo565 čtenářů

Součástí diskusí nad proměnou Senovážného náměstí je také plánovaná výstavba budovy Alšovy jihočeské galerie. K tomuto záměru svou soutěž vypíše Jihočeský kraj. Náměstek hejtmana Pavel Hroch (Jihočeši 2012) Budějcké Drbně řekl, že by kraj chtěl soutěž vypsat ještě letos, pravděpodobně po letních prázdninách.

Podle Thomy ale prostor bude fungovat, i kdyby tam nový objekt nevznikl. Zástupci Jihočeského kraje byli v porotě, která rozhodovala o podobě Senovážného náměstí, zasedli v ní také odborníci na architekturu a urbanismus i zástupci města a opozice.

Podle vedení města vznikne v centru také podzemní parkoviště pro zhruba 230 automobilů, které nabídne dvojásobnou kapacitu toho stávajícího. Thoma uvedl, že o něj stojí i majitelé okolních objektů, kteří by se chtěli na výstavbě parkoviště finančně podílet.

Nyní bude následovat proces dopracování celého projektu. To může trvat zhruba dva roky. Senovážné náměstí by se tak mohlo proměňovat na etapy. „To je pro nás nesmírně důležité, protože jde o náročný projekt a značnou investici. Z ní téměř polovinu představuje podzemní parkoviště. U něj chceme využít zájmu dalších majitelů okolních nemovitostí chceme s nimi jednat o nějaké formě společného PPP projektu (na investici se podílí soukromý i veřejný sektor, pozn. redakce),“ přidal náměstek.

Podle architekta Mirka Vodáka (Hnutí Občané pro Budějovice), který je předsedou Komise pro architekturu a územní rozvoj, byl součástí soutěže také hydrogeologický a geotechnický průzkum, který potvrdil, že je možné parkoviště nedaleko náhonu vybudovat. 

Na akci chce vedení města získat dotační peníze z evropských fondů. „Všechny úpravy by měly být dokončeny k roku 2028 ve kterém chtějí být Budějovice Evropským hlavním městem kultury,“ informovala v tiskové zprávě mluvčí města Jitka Brůha Welzlová. V době vyhlášení soutěže byl odhad investice 450 milionů korun. 

V minulosti vedení města čelilo kritice například ze strany ODS za to, že je na radnici řada studií a vizualizací. Podle Thomy to je ale důležité, protože je potřeba mít k dispozici hotový projekt, aby bylo možné mimo jiné žádat o dotace.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pavel Hnilička Architects+Planners

Štítky České Budějovice, Senovážné náměstí, rekonstrukce, investice, soutěž, architektura, schodiště, projekt, Juraj Thoma, radnice, Pavel Hnilička, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou, Jihočeský kraj, Pavel Hroch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zuzanne Kolenakova

Dobrý den, souhlasím s panem Součkem, v návrhu je málo zeleně. Dále je podle mě velice nepravděpodobné, aby v létě v tom největším vedru lidé sedávali na rozpáleném kamenném schodišti u stoky. Návrh mi připadá jako velký podvrh. Na obrázku sice voda vypadá průzračně čirá a svěží a lidé u ní sedávají na schodišti, ale v praxi to je zelená zapáchající říčka a špinavé kamenné schodiště, které v létě bude tak rozpálené že tam nikdo chodit nebude. A vzhledem globálnímu oteplování, kdy už teď hlásí 45 stupňů v mnoha zemích a nedostatek vody si nemyslím, že ty vzrostlé stromy na obrázku budou někdy skutečností. Nechápejte mě špatně, obrázek je to hezký, ale od reality je to hodně daleko.

Čtvrtek, 21. července 2022, 10:25Odpovědět

Jiří Souček

Jan T: Proč mi podsouváte něco, co jsem nenapsal? Píšu, že návrh nahrazuje stávající zeleň dlážděnou nebo betonovou plochou. To je prostý fakt. Celá severovýchodní část, kde jsou dnes záhony, je v návrhu vydlážděná. Proč, když 200 metrů vzdušnou čarou je dlážděné náměstí o ploše 1,8 hektaru, které je v důsledku dlažby v létě tak rozpálené, že se tam nikdo nezdržuje? K čemu rozsáhlé dlážděné plochy, kterých máme ve městě spoustu a které se stejně k ničemu nevyužívají? Podívejte se, kde máte v létě lidi - na Sokolském ostrově, ve Stromovce. Na dlažbě a betonu se nepeče nikdo. Dál: V místě, kde jsou nyní krásné vzrostlé magnolie, které každoročně bohatě kvetou a které tam chodí obdivovat řada lidí, je v návrhu chodník. Návrh evidentně nepočítá se stávajícími vzrostlými stromy ani keři, v jejich místě jsou chodníky. Zjevně dojde k jejich vykácení a vysázení mladých stromků. Takže co je vidět v návrhu, je stav, kterého bude dosaženo někdy za 30-40 let nejdříve. Do té doby půjde o velkou plochu bez stínu. Proč třeba cesta od pošty vede „nikam“ (do zdi muzea) a ne ke vchodu? Laik by očekával, že lidé jdoucí k muzeu se chtějí dostat dovnitř (vchodem) a nikoli obdivovat zeď. Pokud by cesta vedla ke vchodu, vyhnula by se zároveň magnoliím, které by mohly zůstat zachované.

Středa, 20. července 2022, 17:29Odpovědět

Jan T

Pane Součku, vám přijde, že v tom návrhu je málo zeleně? Nebo že vhodný povrch pro náměstí je tráva? Nebo že by ve městě neměla existovat náměstí? Nebo že na tom nynějším "náměstí" je na místě navrhované dlažby nějaká zásadní zeleň? Co byste vlastně chtěl? Žít obklopen lesy a loukami? V tom vám nikdo nebrání, ale asi je naivní to požadovat v centru města a pohoršovat se nad jednou relativně malou vydlážděnou plochou na důležitém náměstí.

Středa, 20. července 2022, 17:05Odpovědět

Jiří Souček

Další velká dlážděná / betonová plocha místo zeleně. Proč?

Středa, 20. července 2022, 15:21Odpovědět

Podzemní parkoviště a schody k vodě. Budějce chystají velkou proměnu Senovážného náměstí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.