Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Temelín v pátek plánovaně odstaví druhý blok

Kontroly bezpečnostních systémů, turbíny, 67 náročných investičních akcí a především výměna části palivových souborů. To všechno bude probíhat na druhém temelínském bloku už od pátečního rána, na kdy je naplánovaná jeho odstávka. Celkem má ČEZ v plánu udělat téměř třináct tisíc činností, které budou trvat zhruba dva měsíce.

Odpojení druhého bloku je naplánováno na páteční večer. Podle vedení elektrárny půjde o standardní odstávku spojenou s důležitými kontrolami a investičními činnostmi. „Vyměníme 42 z celkových 163 palivových souborů, zkontrolujeme například bezpečnostní divize, hlavní cirkulační čerpadlo a další systémy. Podrobnou kontrolou projde i nízkotlaký rotor turbíny číslo dva, kde budeme ověřovat například stav ložisek nebo uložení lopatek. Vedle toho nás čeká 67 investičních akcí, které jsou zaměřené na modernizaci a další posílení bezpečnosti elektrárny,“ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

ČEZ se snaží odstávky plánovat tak, aby probíhali v období s nižší spotřebou elektřiny. „Výměna palivových souborů v temelínské dvojce navazuje na končící odstávku čtvrtého dukovanského bloku.  Poslední letošní výměnu paliva potom plánujeme na říjen v dukovanské jedničce,“ doplňuje Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Do celé akce se zapojí zhruba tisíc lidí. Půjde o letošní závěrečnou odstávku v Temelíně. Trvat má přibližně dva měsíce.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv JE Temelín

Štítky Temelín, odstávka, druhý blok, práce, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ, Jan Kruml

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín v pátek plánované odstaví druhý blok  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.