Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kvůli zdražování může letos na náměstí chybět kluziště. Město hledá levnější variantu

Oblíbené kluziště, které je poslední roky součástí adventního programu na budějckém náměstí, letos možná nebude. Důvodem je zdražování energií a cena, kterou by za jeho provoz město zaplatilo. Podle náměstka primátora Juraje Thomy (HOPB) nyní město hledá levnější variantu, která by byla finančně přijatelnější. Jasněji by mohlo být o osudu kluziště v srpnu.

Zatím ještě není nic rozhodnuto. Kvůli zdražujícím se energiím ale hrozí, že se letošní advent na náměstí bude muset obejít bez kluziště. Nebo alespoň v té podobě, na kterou jsme byli poslední ročníky zvyklí. „Kluziště je extrémně náročné. Vychází to na 2 miliony půjčovné, plus zhruba 750 tisíc energie do konce roku, pokud jejich cena nějak výrazně nevyskočí,“ vysvětlil první náměstek primátora Juraj Thoma (HOPB).

Město se ale nechce kluziště rovnou vzdát. Ve hře je podle prvního náměstka varianta, že by se vrátilo do podoby, ve které bylo na začátcích. Tedy jednoduchá obdélníková plocha, jejíž náklady na chlazení by měly být menší.

Město proto poptalo varianty, které by mohly být levnější a podle nich se rozhodne. Jasno by mohlo být ke konci srpna. „Někdy od října od topné sezony budeme snižovat teplotu ve školách a domech pro seniory a podobně. Nebylo by fér potom přijít s náklady na kluziště, jen aby si mohli lidé na náměstí zabruslit,“ dodal Thoma.

Letošní adventní trhy na náměstí bude znovu pořádat agentura Art4Promotion, která se starala i o předchozí ročníky s výjimkou jednoho, který překazila pandemie. Právě kvůli němu vedli organizátoři s městem spory, protože chtěli náhradní plnění. To ale nebylo podle Thomy kvůli podmínkám koncesní smlouvy možné. Kvůli nedostatku času se město rozhodlo ročník 2022 uspořádat formou veřejné zakázky jednomu zájemci, a dohodlo se s Art4Promotion.

Pro roky 2023 až 2027 bude ale město hledat organizátory nové, v plánu bylo oslovení zhruba desítky firem. Už před časem vedení radnice avizovalo, že vybraní uchazeči nebudou muset mít v návrhu zmiňované kluziště umístěné na náměstí. Diskutovalo se ale například o využití vratných kelímků nebo dopravních změnách, které na náměstí proběhly.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky advent, adventní trhy, Českobudějovický advent, město, České Budějovice, kluziště, Juraj Thoma, energie, Občané pro Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli zdražování může letos na náměstí chybět kluziště. Město hledá levnější variantu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.