Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Letech začala demolice vepřína. Památník holokaustu bude stát přes 100 milionů korun

V Letech u Písku dnes odpoledne začala demolice vepřína, kde stál za druhé světové války romský koncentrační tábor. Na jeho místě bude vybudován památník holokaustu Romů a Sintů. Na jaře by měla být hotová jeho první část, celá stavba ale potrvá několik let. Náklady přesáhnout 100 milionů korun. Část by měly uhradit norské fondy a část stát

Dnes na místě v areálu bývalého vepřína proběl od 13 hodin jen symbolický akt, samotné bourání je naplánováno na 25. července. Hotovo by mělo být do konce listopadu, nejdéle však na konci roku. „Kvůli bezpečnosti a velkému množství prachu nebudeme dnes bourat budovu. Zahájení demolice bude symbolické. Bourání by mělo začít hned v pondělí, firma naveze bagry a začne bourat," řekla Karolina Spielmannová, mluvčí Muzea romské kultury, které památník vybuduje. 

Památník vybuduje Muzeum romské kultury. „Je to pro nás přelomový okamžik. Dlouho jsme se na něj chystali. Jsem velmi ráda, že Muzeu romské kultury byla dána čest, abychom to tady budovali, to také nebylo vůbec jasné. Je to obrovský závazek a není to jednoduché, protože výstavba budoucího památníku je velmi nákladná, ale věřím, že nás podpoří nejenom norská strana, ale i Česká republika, skrze ministerstvo kultury tu podporu máme," řekla ředitelka muzea Jana Horváthová.

Na místo dnes přijel ministr kultury Martin Baxa (ODS) nebo předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Na Twitteru se k události vyjádřil také premiér Petr Fiala (ODS). „Za války byl v těchto místech tábor, kde byly v nelidských podmínkách vězněny celé romské rodiny. Táborem podle historiků prošlo 1309 romských mužů, žen a dětí. 326 z nich v táboře zemřelo a přes 500 skončilo ve vyhlazovacím táboře v Osvětimi. Je důležité si důstojně připomínat jejich památku a hrůzy holocaustu,“ napsal.

Náklady na demolici odhadoval stát původně na 110 milionů korun, které vyčlenil. Bourání nakonec ale vyjde jen na necelých deset milionů, protože díky rostoucím cenám stavebních materiálů je o ně velký zájem. „Jen kovy na střechách budov jsou za desítky milionů korun," řekl Baxa. Ten se dnes, stejně jako při květnovém pietním aktu v Letech, omluvil za politiky různých stran, kteří dříve "temný příběh" Letů ignorovali či znevažovali.

Areál vepřína si dnes mohli lidé naposledy prohlédnout i za přítomnosti pamětníků a aktivistů. Od 13 hodiny pak samotný akt přenášela živě první romská televize Romea.

Stavba nového památníku bude stát přes sto milionů korun. Část by měly uhradit norské fondy a část stát. Na jaře příštího roku by měla být hotová první čas, kde bude návštěvnické centrum. „Má to být budova návštěvnického centra se stálou expozicí a rekultivace pietního místa, těch provizorních hrobů. U (nákladů) památníku se pohybujeme někde přes sto milionů korun, on totiž celý ten areál je obrovský, přes sto tisíc metrů čtverečních, i celá rekultivace a osázení prostoru lesem jsou náročné," řekla ředitelka.

Táborem prošlo přes tisíc Romů

V místě byl za druhé světové války koncentrační tábor pro Romy. V 70. letech minulého století tam vznikl vepřín. Stát ho v roce 2018 odkoupil za 450 milionů od firmy Agpi, která tam měla 13.000 prasat. Na demolici vepřína dal stát 110 milionů korun.

Táborem v Letech podle historiků od srpna 1942 do května 1943 prošlo 1308 Romů, mužů, žen i dětí, 327 z nich v něm zemřelo a přes 500 skončilo v koncentračním táboře v Osvětimi. Poblíž letského nouzového hřbitova, který je asi 300 metrů od místa tábora, vznikl v roce 1995 památník a místo se v roce 1998 stalo kulturní památkou.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Muzeum romské kultury

Štítky historie, menšiny, muzea, stavby, holokaust, Romové, Lety, demolice, památník, druhá světová válka, Muzeum romské kultury, Písek, Petr Fiala, Martin Baxa, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miroslav Šídlo

100 mega za památník? Není to málo??

Pondělí, 25. července 2022, 05:21Odpovědět

V Letech začala demolice vepřína. Památník holokaustu bude stát přes 100 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.