Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Soumarské rašeliniště na Šumavě bude tři měsíce uzavřené

Správa šumavského národního parku uzavře na tři měsíce Soumarské rašeliniště. Důvodem je stavba poválkových chodníků, které zajistí větší komfort pro turisty a zároveň pomůžou obnovujícímu se rašeliništi. Práce začnou 1. srpna a vyjdou na více než 4,5 milionu korun.

Soumarské rašeliniště správa Národního parku Šumava revitalizovala v letech 2001 až 2004. Došlo k přehrazení podstatné části odvodňovacích kanálů a na povrch rašeliniště byl navezen mulč, aby se snáz uchytily mokřadní rostliny. Rašeliniště díky tomu začalo postupně znovu zadržovat vodu, ochlazovat krajinu a ukládat uhlík. 

Zpočátku přitom stačilo umístit na celou 1,5 kilometr dlouhou naučnou stezku jen pár poválkových chodníků, které se klenuly pouze nad nejvlhčími místy. Jak se ale rašeliniště postupně regenerovalo a zavodňovalo, podzemní voda stoupala a stále zamokřených míst rychle přibývalo. V současnosti je situace tak daleko, že není možné projít naučnou stezku suchou nohou.

Uzavření rašeliniště

„To je nekomfortní pro turisty a zároveň devastující pro obnovující se rašeliniště. Proto Správa Národního parku Šumava naplánovala kompletní rekonstrukci, tedy spíše stavbu plnohodnotného poválkového chodníku,“ vysvětlil mluvčí Správy NP Šumava Jan Dvořák. Stavba podle něj nemůže probíhat za provozu, a proto dojde k uzavření rašeliniště. K němu dojde 1. srpna a práce potrvají tři měsíce.

Důvodem „rychlého“ uzavření je navíc ochrana silně ohroženého tetřívka obecného, který se na rašeliništi a v jeho blízkém okolí vyskytuje. „Hlavním místem výskytu tetřívka je právě území Vltavského luhu. Bohužel i v těchto místech tetřívek mizí – aktuálně se na celém území Šumavy vyskytuje už jen asi stovka jedinců tohoto výjimečně vzácného živočicha,“ dodal park v tiskové zprávě.

Výstavba vyjde na 4,5 milionu korun bez DPH. Po dokončení prací projde částečnou opravou také poválkový chodník na Chalupské slati. Tady by měly práce za plné uzavírky trvat zhruba dva nebo tři týdny.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto NP Šumava

Štítky Šumava, národní park, Národní park Šumava, Soumarské rašeliniště, opravy, rašeliniště, chodník, Správa Národního parku Šumava, Jan Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soumarské rašeliniště na Šumavě bude tři měsíce uzavřené  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.