Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V budějcké radnici byli vězni, několikrát ji zničily požáry

Na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. se letos v létě rekonstruuje budova radnice. Jižní a východní fasády se opravují po 27 letech. Proměn má za sebou budova celou řadu, v minulosti ji několikrát poškodily například požáry.

Svou původní podobu získala stavba v 18. století, její historie je ale mnohem starší. Úplně první radnice stála na nároží ulic Biskupská a Radniční a její podoba se výrazně neodlišovala od jiných měšťanských domů. Mezi lety 1417 až 1433 se pak přesunula na hlavní náměstí, odkud se také rozrůstala výstavba od založení města. Základem nové radnice bylo sloučení dvou domů. 

O gotické podobě budovy se toho příliš neví. Jedna z významných rekonstrukcí se datuje k roku 1555 a zahájil ji italský stavitel Hans Spatz. Hotovo bylo za tři roky a Spatz za práci dostal od městské rady 850 kop a bílého koně. Tehdy šlo o jednopatrovou stavbu s podloubím. Zatímco nyní má stavba věže tři, tehdy byla pouze jedna a nacházela se na nároží ulic. 

Část renesanční radnice (v pravém okraji) na rytině Daniela Wussina, která zobrazuje požár města v roce 1654. Zdroj: Jihočeské muzeum

Mezi roky 1641 až 1655 radnici poškodila řada požárů. V roce 1720 se proto začala řešit kompletní přestavba. Návrh odevzdal Pavel Kolečný z Třeboně, který stavěl Samsonovou kašnu, ale radní ho odmítli. Místo toho požádali Antona Erharda Martinelliho, ve Vídni žijícího Itala, který byl dvorním stavitelem Adama Františka knížete ze Schwarzenbergu.

Práce na barokní budově začaly v roce 1727 a trvaly tři roky. Stavbu měl na starosti již zmíněný Pavel Kolečný. Tam, kde dříve stála věž, vznikla vstupní hala, odkud vedou schody do prvního patra s velkou síní. Směrem do náměstí vznikly prostory se štukovými a malovanými stropy. Významné proměny se dočkala fasáda budovy, která tehdy pravděpodobně vypadala jako ta stávající. 

Právě tehdy uvnitř stavby i na jejím zevnějšku vznikla řada uměleckých děl, které tam jsou dodnes. Jde o malby či sochy. „Atiku zdobí fantaskní chrliče (dnes kopie); dílo místního mědikovce Ondřeje Grelingera, a alegorické sochy Spravedlnosti, Moudrosti, Statečnosti a Opatrnosti (Věrnosti), které dodal místní sochař J. Dietrich,“ zmiňuje Encyklopedie Českých Budějovic

V nadcházejících letech docházelo spíše k menším úpravám. Ty se týkaly například využívání objektu. V roce 1825 se změnila zadní část kvůli potřebám krajského soudu, a tak tam vznikly například vězeňské cely. 

Radnice na malované pohlednici Erwina Spindlera. Pochází z doby mezi lety 1875 až 1926. 

Dříve stavba sloužila k jiným účelům než v současnosti. V areálu radnice, kde byly například již zmíněné cely, vznikly také byty. V jednom z nich bydlel ředitel městského úřadu Lacina, který se tam v roce 1933 oběsil na klice u dveří. Pár let předtím sloužilo nádvoří k zabíjení kůzlat. V podloubí se pak pronajímaly prostory pro podnikání.

Historik Jan Schinko ve svém textu připomněl, že radnice byla často místem, kam se umisťovaly symboly jednotlivých politických režimů. „Pomohli jim k tomu dobrovolníci, kteří hned, jakmile režim padnul, symbol shodili. Dne 5. listopadu 1918 dvouhlavého rakouského orla, dne 5. května 1945 hakenkrajc a 13. prosince 1989 pěticípou hvězdu. Těžký a jeden metr vysoký hakenkrajc společně hodili do slepého ramene. Dne 27. července 1945 byla na vrchol osazena opravená makovice a nad ní pozlacený český lev,“ popsal historik. 

Mezi lety 1999 až 2001 došlo na velkou proměnu radnice, která si vysloužila ocenění Presta jako nejlepší stavba jižních Čech. Projekt získal také čestné uznání v kategorii rekonstrukcí při udílení prestižní ceny Grand prix Obce českých architektů.

Oprava fasády
Práce začaly před několika týdny. Obnovy se dvě strany radnice dočkaly po 27 letech. „Nejde jen o fasádu samotnou, ale také například o restaurování nástěnných maleb a odkryté sgrafitové renesanční dekorace i o kamenosochařské a štukatérské prvky. Všechny práce na obnově mohou provádět fyzické osoby pouze na základě povolení Ministerstva kultury ČR, nebo mají odbornou kvalifikaci a zaručují udržení památkové hodnoty kulturní památky,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek primátora Juraj Thoma (Hnutí Občané pro Budějovice). Barva zůstane stejná a hotovo má být na začátku září. 
 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto | Zdroj Encyklopedie České Budějovice

Štítky radnice, budějovice, rekonstrukce, oprava, památka, požár, fasáda, Přemysl Otakar II., Anton Erhard Martinelli, Juraj Thoma, Spatz, Ministerstvo kultury České republiky, Český lev, Vídeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V budějcké radnici byli věžni, několikrát ji zničily požáry  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.