Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na pomoc Hřensku vyrazili i jihočeští hasiči

, aktualizováno 28. července 2022, 6:50

Jihočeští hasiči se ve středu brzy ráno vydali na pomoc při hašení požáru v Hřensku. Informovala o tom mluvčí hasičského záchranného sboru Vendula Matějů. Odřad je nasazen nedaleko Hřenska u hranic s Německem, kde se snaží zabránit rozšíření požáru na obytné domy.

Jihočeský odřad vyrazil do zasažené oblasti ve středu kolem půl třetí ráno. „Na místo jelo jedenáct hasičů z Tábora a Českých Budějovic, dvě cisterny, dva dopravní automobily a jeden velitelský vůz,“ popsala mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. Zatím se podle ní počítá s tím, že budou na místě několik dní. „Záleží ale na tom, jak se bude situace vyvíjet,“ dodala. Připraveni jsou podle ní další hasiči, kteří by mohli první vyslané jednotky vystřídat.

Jihočeští hasiči na místě pomáhají se zastavením požáru, který se blíží k obytným domům. „Nepřetržitě ve dne i v noci plníme "padesátku" žebřík ústeckých kolegů, pomocí kterého bráníme, aby se požár nedostal k obytným domům, a hlídáme a monitorujeme celé dopravní vedení vody vedoucí od velkokapacitních čerpadel Somati. Na spánek není téměř čas,“ okomentovala Matějů na Facebooku hasičů.

Požár v Národním parku České Švýcarsko vypukl v neděli. Během čtyř dnů se rozšířil na plochu zhruba 1000 hektarů. Hranice se podle hasičů zatím daří udržet. Před ohněm brání hasiči obce Hřensko, Vysoká Lípa, Mezná a Mezní Louka, odkud se museli evakuovat jejich obyvatelé a také turisté. Noční obranu poskytují také obci Janov, kde zatím její obyvatelé zůstávají. V součtu bylo kvůli živlu evakuováno 450 lidí.

U požáru na místě zasahuje téměř 500 hasičů, další je postupně střídají. Ve středu hasilo požár sedm vrtulníků. Vedle dvou strojů, které poslaly na pomoc Polsko a Slovensko, s ohněm bojují i dvě armádní a dvě policejní helikoptéry a také vrtulník firmy Czechoslovak Group. Dnes se ráno se do hasebních prací zapojí i dvě hasicí letadla Canadair z Itálie, každé s kapacitou přes 6000 litrů vody. Jsou schopné čerpat vodu za letu přímo z hladiny, čerpat ji budou z jezera Milada u Ústí nad Labem.

Pro veřejnost je tak jezero ode dneška do odvolání uzavřeno. Dohled nad vodní plochou bude provádět poříční oddělení policie. „Vstupovat se nesmí do vody, okolo ní se lidé mohou pohybovat," řekla Hana Volfová, mluvčí státního podniku Diamo, který je správcem vodní plochy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky krimi, požár, hasiči, Hřensko, Hasičský záchranný sbor, Německo, České Budějovice, Tábor, Czechoslovak Group, Diamo, Itálie, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na pomoc Hřensku vyrazili i jihočeští hasiči  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.