Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Extraliga bude zase kvalitnější a zábavnější pro fanoušky, říká Stoilovič

Volejbalista Filip Stoilovič byl před příchodem do českobudějovického Jihostroje kočovníkem, který vystřídal během pěti sezon šest klubů. Na jihu Čech se usadil a brzy zahájí už svůj třetí ročník. „Za dva roky jsem poznal českou kulturu a každý rok se cítím lépe,“ těší se srbský smečař na novou sezonu.

Po zisku bronzových medailí z minulé sezony odcestoval do rodného Srbska se svou snoubenkou Ninou a ani ne ročním synkem Davidem. Kromě trávení volných chvil s rodinou se však Filip Stoilovič brzy začal připravovat na sezonu 2022/23. „Během léta jsem cestoval, soustředil se na regeneraci a trénink v posilovně, abych mohl předvádět svůj nejlepší volejbal. Můžu říct, že fyzicky se teď cítím výborně,“ hlásí ze Srbska.

Filip Stoilovič měl pro letošní léto jasný úkol – zesílit a přijít na začátek klubové přípravy v co možná nejlepší formě. „Více než v předchozích letech jsem se soustředil na silový trénink. Plním plán od našeho kondičního trenéra Kuby Kaluse, ale s určitými modifikacemi. Moje tělo je trochu specifické, takže tomu musím uzpůsobit svůj trénink. Součástí plánu jsou i kompenzační cvičení,“ vypráví věčně pohodový jižan.

S nadšením sledoval, jaké změny v kádru Jihostroje přes léto proběhly. Trojici Casey Schouten – Miguel de Amo – Radek Mach nahradí Stijn van Schie – Matias Giraudo – Peter Ondrovič. „Jsem z přestupů fakt nadšený. Myslím, že noví hráči mají skvělé dovednosti a doufám, že to brzy předvedou. Věřím, že s tímto týmem můžeme usilovat o vítězství jak v Českém poháru, tak v extralize,“ myslí si Stoilovič.

V totožné sestavě jako v ročníku 2021/22 zůstaly v českobudějovickém klubu pouze posty libera a smečaře. „Jsem rád, že pokračujeme ve stejném složení. Myslím, že máme dobrý mix smečařů a zdravá konkurence v týmu nás nutí se zlepšovat. Michy je zkušený, Líca má velký potenciál a Šulista®️ hodně vylepšil své dovednosti,“ říká na adresu smečařských parťáků Petra Michálka, Martina Licka a Daniela Šulisty.

Sám Filip Stoilovič už bude platit v šatně Jihostroje za zkušeného matadora. Během sezony oslaví 30. narozeniny a bude čtvrtým nejstarších hráčem mužstva. „Stejně se cítím pořád mladý,“ usměje se populární Fičo. Za poslední dva roky se sžil s českou kulturou, městem České Budějovice i místními lidmi. „Můžu říct, že každý rok se tu cítím lépe a doufám, že v tomto trendu budu pokračovat. Očekávám, že budu mít nejlepší sezonu ze všech tří v Jihostroji,“ předpovídá.

K jeho nejlepší sezoně v Českých Budějovicích mu má pomoci i nové číslo dresu. Místo tradiční čtrnáctky, se kterou jsme byli zvyklí Stoiloviče sledovat, zvolil číslo deset. „Desítka se mi líbí z mnoha důvodů. Jedním z nich je, že to bylo moje první číslo na dresu, když jsem začínal s volejbalem. Už když jsem přicházel do Jihostroje, tak jsem o ni žádal, ale měl ji Miguel de Amo. Teď přišla možnost si desítku konečně vzít, tak jsem po ní skočil,“ zdůvodňuje.

Spolehlivý přihrávající smečař už se těší na novou sezonu. Ročník odstartuje první den společné letní přípravy, která začíná 2. srpna v českobudějovickém Bcross Gymu. Stoilovič dorazí ze Srbska kvůli osobním záležitostem o den později. „Musíme tvrdě pracovat, abychom už od začátku extraligy předváděli náš nejlepší volejbal. Obecně si myslím, že česká extraliga bude zase kvalitnější a zábavnější pro fanoušky.“

Kromě extraligy a Českého poháru čeká Jihostroj také Pohár CEV. „Pro mě je obrovská motivace, abychom v evropských pohárech ukázali to nejlepší, co umíme. Důležité hlavně bude, aby našemu týmu drželo pevné zdraví. Pokud budeme v plné síle, věřím, že můžeme dosáhnout našich cílů,“ uzavírá Filip Stoilovič, který se plánuje po návratu na jih Čech zdokonalovat v českém jazyce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dan Kubát

Štítky volejbal, extraliga, Filip Stoilovič, rozhovor, Jihostroj, Česko, Srbsko, trénink, léto, České Budějovice, Extraliga ledního hokeje, Radek Mach, Petr Michálek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Extraliga bude zase kvalitnější a zábavnější pro fanoušky, říká Stoilovič  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.