Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtyřicet let v Jihočeském divadle. Herečka Daniela Bambasová slaví výročí

Jihočeské divadlo dnes slaví významné výročí. Právě dnes je to 40 let od doby, kdy na jihu Čech začala působit česká herečka Daniela Bambasová. O tom, že se jedná o významnou umělkyni působící v Českých Budějovicích, svědčí nejen množství ocenění, která za ta léta získala, ale také oblíbenost mezi diváky.

Její hvězda září na jevišti Jihočeského divadla už 40 let. 1. září 1982 podepsala Daniela Bambasová smlouvu na herecké angažmá v divadle v Českých Budějovicích. Od té doby získala tato významná česká herečka několik celostátních i krajských divadelních cen, 13 Jihočeských Thálií a dvakrát byla dokonce v širší nominaci na celostátní Ceny Thálie. 

Daniela Bambasová se narodila 11. listopadu 1954 v Praze. Tady absolvovala Státní konzervatoř v hudebně – dramatickém oboru. První angažmá našla ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti, odtud po sedmi letech odešla na jih Čech. České Budějovice se jí staly osudnými. „Vytvořila tu na 130 jevištních postav od antiky přes Shakespeara až k hrdinkám dnešních dnů. K jejím nejmilovanějším rolím patřily například Antigona, Elektra, Klytaiméstra, Titánie, královny Gertruda v Hamletovi a Alžběta I. V Marii Stuartovně,“ popsala Eva Marečková z marketingu Jihočeského divadla.

Úspěch u diváků sklidila také v rolích Reginy v Lištičkách, Rachel ve Slaměné židli nebo jako Maude v Kalifornské mlze. Zahrála si i v několika muzikálových inscenacích. Vidět ji lidé mohli ve hrách Limonádový Joe, Malované na skle nebo Donaha!. Na televizních obrazovkách vystupovala v seriálech Bakaláři, Četnické humoresky nebo ve Velmi křehkých vztazích.

Danielu Bambasovou můžeme nyní vidět ve hře Společenstvo vlastníků. Má syna Daniela, také herce, který je členem Vinohradského divadla v Praze.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Jihočeského divadla, Petr Neubert, Petr Zikmund

Štítky Daniela Bambasová, herečka, umělkyně, Jihočeské divadlo, kultura, herec, České Budějovice, Česko, Praha, William Shakespeare, Marie Stuartovna, Cena Thálie, Slovácké divadlo, Limonádový Joe, Eva Marečková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtyřicet let v Jihočeském divadle. Herečka Daniela Bambasová slaví výročí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.