Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Strakonický soud zrušil 70 let starý verdikt v případu bývalé statkářky

Strakonický okresní soud zrušil téměř sedm desítek let starý verdikt v případu bývalé statkářky Marie Švejdové. V roce 1955 ji soud označil za kulačku a poslal ji na tři roky do vězení. Soud dnes zrušil verdikt, který původně mimo jiné zahrnoval i finanční pokutu a ztrátu majetku statkářky ze Strakonicka a postihl i její dceru. Švejdová žila v letech 1905 až 1989. Rozhodnutí soudu si vyslechly její vnučky.

Podle jejich advokáta Lubomíra Müllera má verdikt význam hlavně kvůli dceři odsouzené Jarmile Martínkové, která zemřela v roce 2020. „Paní Švejdová byla plně rehabilitována, ale na její dceru se zapomnělo. Ničím se neprovinila, za nic nebyla odsouzena, přesto jí byla zabavena polovina majetku," řekl Müller. Státní zástupce i vnučky odsouzené se na místě vzdaly možnosti podání stížnosti proti dnešnímu verdiktu. Müller uvedl, že rozhodnutí soudu Jarmilu Martínkovou plně morálně očistilo.

Zanedbaných pět hektarů půdy, urážky nebo dobytek na družstevních polích

Trestní oznámení na Švejdovou vyloučenou ze zemědělského družstva podal místní národní výbor v Marčovicích na Strakonicku. Označil ji za "sabotérku národního hospodářství a rozvratnický element". Její provinění spočívalo v tom, že údajně nechala jako samostatně hospodařící zemědělec ležet ladem asi pět hektarů půdy. Jindy prý urážela funkcionáře národního výboru i zemědělského družstva. Její dobytek se prý navíc opakovaně pásl na družstevních polích.

Jihočeské soudy v roce 1955 označily Švejdovou za zarputilou kulačku. Přestože byla vážně nemocná, poslaly ji na tři roky do vězení za sabotáž, útok proti skupinám obyvatelů, urážku veřejného činitele a poškozování družstevního majetku. Navíc ztratila majetek i občanská práva.

Zrušený trest za sabotáž

V roce 1990 Okresní soud ve Strakonicích zrušil trest za sabotáž, ponechal však zbytkový podmíněný trest za ostatní činy. Podle stížnosti pro porušení zákona i podle Nejvyššího soudu (NS) byl proces se Švejdovou veden z politických důvodů - jako součást boje za kolektivizaci zemědělství. NS v roce 2014 zrušil verdikt a případ znovu předal strakonickému státnímu zastupitelství a celá záležitost se dnes projednala před soudem.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky soud, historie, komunismus, Strakonice, Marie Švejdová, Lubomír Müller, okres Strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakonický soud zrušil 70 let starý verdikt v případu bývalé statkářky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.