Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Strakonice koupí další podíl v městské teplárně. Budou držet devadesát procent akcií

Strakonice koupí od Teplárny Kladno akcie strakonické teplárny za 15 milionů korun. Město tak bude mít ve firmě podíl 90 procent. Záměr nákupu akcií dnes na svém mimořádném zasedání schválili strakoničtí zastupitelé. Od Teplárny Kladno koupí 13,4 procenta akcií strakonické teplárny.

Město tak nově získá 26 678 akcií. S podílem 90 procent pak Strakonice plánují odkup zbývajících akcií od minoritních akcionářů. „Naším cílem je teplárnu vlastnit ze 100 procent a držením všech akcií zabezpečit dodávky tepla pro své odběratele – strakonické obyvatele a strakonické firmy," uvedl strakonický místostarosta Rudolf Oberfalcer (Strakonická Veřejnost).

Podle něj jde o rozhodnutí, které plyne ze zkušeností města v posledních dvou letech. Během nich vedení teplárny v rozporu se zájmem většinového vlastníka, kterým je město Strakonice, řešilo obchodní spory se soukromým distributorem, což na čas způsobilo přerušení dodávek tepla desítkám obyvatel sídliště Šumavská.

Teplárna loni několikrát přerušila dodávky firmě Energo, která zásobuje i přes 250 bytů na sídlišti Šumavská. Jeho obyvatelé tak byli opakovaně bez tepla a teplé vody. Teplárna a Energo vedou spor o platby za odběry, věc řeší soudy. Strakoničtí zastupitelé v květnu schválili, že město koupí za 15 milionů Kč teplovod od firmy Energo na sídlišti Šumavská, a vyřeší tak spor.

Strakonická teplárna vytápí 7000 domácností a desítky firem. V roce 2020 měla tržby 314,3 milionu a zisk po zdanění 2,9 milionu. Předloni prodala 455,2 terajoulu (TJ) tepla. Vyplývá to z výroční zprávy. Podle vedení byl předloni zisk EBITDA (zisk před zdaněním, odpisy a úrokovým zatížením) 67 milionů. Loni měla teplárna výnosy přes 322 milionů Kč a skončila v zisku před zdaněním 13,6 milionu Kč. Zisk EBITDA byl loni 57,5 milionu korun. Teplárna také nakupuje emisní povolenky na několik let dopředu, nyní tak má zásobu v hodnotě přes 260 milionů korun. Novým ředitelem teplárny je od 1. června brigádní generál Pavel Bulant.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Teplárna Strakonice

Štítky Strakonice, teplárna, teplo, podíl, Teplárna Kladno, akcie, Kladno, sídliště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakonice koupí další podíl v městské teplárně. Budou držet devadesát procent akcií  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.