Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nižší teploty a méně spotřebičů. Města začínají šetřit

Některá města připravují řadu úsporných opatření, které souvisí mimo jiné se zdražováním cen energií. V Písku snižují spotřebu plynu, Jindřichův Hradec zvažuje snižování teplot v budově městského úřadu, kde mají zaměstnanci vypínat počítače, a například České Budějovice řeší snížení počtu elektrických spotřebičů.

Nejen domácnosti se připravují na náročné období. Náklady musí s ohledem na současnou situaci snižovat také městské úřady, kde se řeší řada úsporných opatření. Platí to pro velká i menší města.

„V Jindřichově Hradci máme zafixovanou cenu energií do konce tohoto roku, už teď ale samozřejmě řešíme, co bude příští rok. Předpokládáme několikanásobný nárůst cen plynu, což bude v městském rozpočtu jistě znát. Co se týká například budovy městského úřadu, tak se zvažuje snížení teploty v kancelářích přes zimu a hlavně důsledná kontrola, zda kanceláře nejsou přetopené,“ řekla redakci mluvčí města Eliška Čermáková

Zaměstnanci už dříve dostali pokyn, aby vypínali své počítače po skončení pracovní doby. Kvůli úspoře elektřiny se omezilo také využívání klimatizace. 

Písek řeší, jak ušetřit na provozu veřejného osvětlení

Kolik bude město platit za plyn, zatím není jasné, podle mluvčí o tom rozhodne soutěž na nového dodavatele. „V městských budovách spravovaných městskou společností Služby města, jako je plavecký bazén nebo zimní stadion, je situace stejná, současná cena je zafixovaná do konce roku a chystá se výběrové řízení na nového dodavatele. Jakým způsobem půjde spotřebu plynu a elektřiny v těchto objektech omezit, vedení města a společnosti intenzivně řeší,“ přidala Čermáková. 

Šetřit se bude také v Písku. Tam město letos sníží spotřebu plynu meziročně o zhruba 40 procent díky přepojení některých budov na horkovod. Teplárna Písek letos posunula vedení do severní části Velkého náměstí, na horkovod se tak napojila radnice, Sladovna a mimo jiné některé soukromé objekty. Ještě letos bude akce pokračovat a na vedení se napojí další dva objekty města. 

„Město se také zabývá tím, jak ušetřit na provozu veřejného osvětlení. Vypnout jej však nelze. Začíná se také pracovat na využití fotovoltaiky,“ sdělila Budějcké Drbně mluvčí města Petra Měšťanová. Připomněla, že o úsporu například ve školách se město snaží řadu posledních let. Při investicích se tam mimo jiné instalují úsporná světla. 

„Letos už město navyšovalo příspěvek svým organizacím kvůli cenám energií o 33,2 milionu korun, o 12 milionů musel být navýšen příspěvek pro školy,“ zmínila mluvčí. 

Zvažujeme snížení počtu elektrických spotřebičů, uvedl primátor

Primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda (ANO) řekl, že jsou magistrátní budovy vytápěny městskou teplárnou. „Podle energetičky magistrátu nebude mít cena tepla meziročně dramatický nárůst. Pokud vláda nařídí snížit teplotu vytápění ve veřejných budovách, tak se podle toho bude muset magistrát zařídit,“ uvedl s tím, že nárůst ceny elektřiny magistrát nezasáhne. Na radnici pak dojde ke kontrole ventilů radiátorů, aby bylo možné správně regulovat teplotu v jednotlivých místnostech.

Například využívání teplé vody se výrazně nezmění z hygienických důvodů. Pouze se u ohřevu vody se počítá s nastavením termostatu na režim ECO, což je teplota zhruba 50 stupňů Celsia, popsal primátor. 

Také Budějovice při investicích využívají energeticky úsporná svítidla. Ta mají zabudované stmívání až o 40 procent v noci podle takzvané plovoucí půlnoci v době od 23 do 4 hodin.

„Už v minulosti byla veškerá žárovková návěstidla světelné signalizace vyměněna za LED, jednalo se o 1 300 návěstidel. Úspory elektrické energie jsou v některých případech až padesátiprocentní. Také v objektech magistrátu probíhá postupná výměna světelných zdrojů za úsporné LED. A zvažuje se snížení počtu elektrických spotřebičů s vysokým příkonem, respektive spotřebou elektrické energie,“ shrnul Svoboda. Zaměstnanci magistrátu zároveň dostanou pokyn k úsporám elektrické energie a příspěvkové organizace obdrží obdobné doporučení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky teplo, elektřina, šetření, finance, město, radnice, ceny, energie, Písek, České Budějovice, elektrický spotřebič, obecní úřad, Jindřichův Hradec, Jiří Svoboda, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nižší teploty a méně spotřebičů. Města začínají šetřit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.