Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Nejlepší voda na koupání na jihu Čech je podle hygieniků u lipenské přehrady

Na dvou sledovaných přírodních koupalištích na jihu Čech je mírně zhoršená kvalita vody. Jedná se o pláže u lipenské přehrady v Černé v Pošumaví a v Horní Plané. Ostatní lokality mají podle hygieniků ještě horší hodnocení. U Podolska na orlické nádrži platí nadále zákaz koupání. Vyplývá to z aktuálních výsledků rozborů jihočeských hygieniků.

„Kvalita vody u Podolska se už osm týdnů nelepší. Voda je nebezpečná ke koupání a neodpovídá hygienickým požadavkům. V týdnu byly opět výrazně překročeny limitní hodnoty pro ukazatele sinice a chlorofyl-a, vytváří se zde vodní květ a rozbory potvrdily sníženou průhlednost. Upozorňujeme veřejnost, že zde při koupání a vodní rekreaci hrozí akutní poškození zdraví," uvedla ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Na dalších čtyřech sledovaných místech je pak voda shodně nevhodná ke koupání. Jedná se o rybník Staňkovský a Hejtman u Třeboně na Jindřichohradecku, Radavu u orlické nádrže a pláž v Lipně nad Vltavou u lipenské přehrady.

Voda na těchto místech neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem. „V rybníku Hejtman je podle aktuálního rozboru výrazně překročena limitní hodnota ukazatele intestinální enterokoky a překročena hodnota pro sinice, chlorofyl-a, je zde snížená průhlednost a vytváří se vodní květ. Ve Staňkovském rybníce je překročena hodnota pro sinice, vodní květ a chlorofyl a, je zde snížená průhlednost," řekla Kotrbová.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky rekreace, zdraví, koupaliště, Jihočeský kraj, koupání, Vodní nádrž Lipno, Česko, Podolsko, vodní květ, Horní Planá, Pošumaví, Kvetoslava Kotrbová, rybník, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejlepší voda na koupání na jihu Čech je podle hygieniků u lipenské přehrady  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.