Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Krumlovský zámek přilákal v létě asi o třetinu méně lidí než před pandemií

Krumlovský hrad a zámek přilákal za červenec a srpen téměř 100 tisíc lidí. Proti roku 2019, poslednímu před pandemií covidu-19, je to asi o třetinu méně. Letos jezdilo hodně turistů ze Španělska. Lepší sezonu než předchozí dva roky zažila Horní Planá, kde mají novou rozhlednu.

O pětinu méně lidí než loni přilákala lipenská Stezka korunami stromů, za červenec a srpen zhruba 75 tisíc lidí. Některým kempům na orlické přehradě rušili v srpnu lidé rezervace, protože Povodí Vltavy upouštělo vodu kvůli stavbě bezpečnostního přelivu na hrázi. Vyplývá to z ankety ČTK.

Na krumlovský zámek přišlo v červenci asi 45 tisíc lidí, za srpen to bude téměř 50 tisíc turistů. Je to zhruba 65 procent stavu před covidem, proti loňsku a předloňsku pak nárůst o třicet až čtyřicet procent. Před pandemií přijelo každý letní měsíc kolem 80 tisíc lidí.

„Je pro nás příjemné, že návštěvnost obecně stoupá, ale výnosy a počty návštěvníků zdaleka nedosahují předcovidového období. Ale roky 2018 a 2019 se už diskutovalo o nepřiměřené návštěvnosti, o přílišném zatížení památkových objektů, o nezvladatelném masovém turismu. Kdybychom docílili 75 procent předcovidového období, byli bychom rádi a byla by to únosná mez,“ řekl krumlovský kastelán Pavel Slavko. Návštěvnost od ledna do srpna je v Krumlově proti roku 2019 poloviční.

Letos v létě přijeli už Asiaté, byť jich bylo mnohem méně než dřív. „Překvapivá je poměrně velmi silná španělská návštěvnost, španělštinu slyšíme ve skupinách denně na všech nádvořích zámku,“ řekl kastelán. Zaznamenal rovněž maďarsky, polsky, německy a anglicky mluvící turisty. Asi 60 procent všech návštěvníků byli Češi.

Slabší sezonu než loni prožili v autokempu Velký Vír na břehu orlické přehrady, který nabízí 80 chatek a místa pro stany a karavany. „Ubytování v chatkách bylo dobré do srpna, pak Povodí Vltavy upustilo přehradu, čímž to úplně zabilo. Ale stany a karavany byly slabší. Buď to už lidi neláká nebo jeli do Chorvatska. Není to tragické, ale je jich o pětinu méně než loni,“ řekl hlavní správce kempu Tomáš Huml.

Víc hostů měl kemp v červenci než v srpnu, kdy Povodí Vltavy upustilo přehradu. „Vypustili přehradu, tím pádem přestaly jezdit parníky, zhoršil se přístup k vodě. Hodně lidí má dnes loď, tak ji ani nespustí na vodu, tím pádem srpen bude určitě slabší než loňský. Teď mi lidé hromadně ruší rezervace,“ řekl Huml.

Asi o 20 procent méně návštěvníků než loni dorazilo na lipenskou Stezku korunami stromů. Podle provozovatelů letos hodně Čechů jelo po dvou letech, kdy to bylo kvůli covidu složité, k moři. „Využili všechny možné last minute a nakoupené dovolené. Ale neděláme z toho žádnou tragédii,“ řekl ředitel firmy Lipno Servis Matěj Kratochvíl.

Naopak až o 60 procent turistů víc než loni a předloni mířilo do Horní Plané u lipenského jezera. Převažovali Češi, Němců a Rakušanů meziročně ubylo. „Letošní sezona byla velmi vydařená. Velký podíl na tom má nová rozhledna, kterou jsme otevřeli loni 16. listopadu. Přilákala spoustu turistů, až tak, že denní návštěvnost na informačním centru je kolem 200 až 250 lidí denně, což je velmi slušné s ohledem na předchozí sezony,“ řekla ředitelka Kulturního a informačního centra Horní Planá Lucie Roubínová. Nejvíc jezdí lidí z Prahy a Moravy, vesměs na týdenní pobyty.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, turistika, rekreace, památky, Jihočeský, zámek, pandemie, COVID-19, Horní Planá, Povodí Vltavy (státní podnik), Španělsko, Vodní nádrž Orlík, Stezka korunami stromů, LIPNO SERVIS, Chorvatsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krumlovský zámek přilákal v létě asi o třetinu méně lidí než před pandemií  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.