Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vodňany zavřou v prosinci na tři měsíce sál kulturního domu, kvůli energiím

Ve Vodňanech na Strakonicku zavřou od poloviny prosince do března sál kulturního domu, aby město ušetřilo za energie. Úspora bude až dvě třetiny ze sumy, kterou by jinak město platilo. Od půli prosince do března budou kulturní pořady pouze v kavárně nebo venku. Velké kulturní akce tak dočasně nebudou, na většinu z nich chodilo v poslední době málo lidí. Návrh městského kulturního střediska schválili radní. Vodňany jsou první město v kraji, které podobný záměr oznámilo.

„Vzhledem k extrémnímu nárůstu cen energií budeme v polovině prosince zavírat sál kulturního domu a posledním představením v tomto kalendářním roce v sále bude vánoční koncert Dasha a Pajky Pajk Quintet," sdělila ředitelka Městského kulturního střediska Michala Piskačová. Podle nově nastaveného ceníku by středisko v lednu mělo zaplatit skoro 290 tisíc korun za plyn, letos v lednu to bylo 180 tisíc, v předchozích letech bývala částka za leden do 60 tisíc korun. Plyn tam dodává firma Vemex, elektřinu Centropol. Piskačová míní, že se povede ušetřit minimálně dvě třetiny zmíněné sumy.

„Současně pojedeme bez kanceláří. Kdo může, bude na home office, a pokud budeme potřebovat pracovat v kanceláři, budeme mít sdílený prostor v kavárně. Celý zadní trakt kulturního domu bude pouze temperovaný," řekla ředitelka. Opravenou kavárnu zprovozní středisko 13. září. Bude sloužit i jako komorní klubová scéna pro koncerty a divadla, promítání, besedy, přednášky nebo komunitní setkávání.

Z programu tak dočasně zmizí velké kulturní produkce. Plesy se v domě podle Piskačové již čtyři roky nepořádají. „V posledním roce to ale stejně bylo tak, že nám tady naplnilo sál Divadlo Járy Cimrmana, Jaroslav Dušek a produkce, jejichž program připravovaly místní děti ze ZUŠ. Ty byly schopné čtyřikrát naplnit sál, ale to bylo v červnu, kdy už se stejně netopí. Na všechny ostatní větší produkce chodilo málo diváků," řekla ředitelka.

Krumlov zpozdí kvůli energii start sezony na stadionu, kluby musí odložit zápasy

Město Český Krumlov odložilo kvůli energetické krizi začátek sezony na zimním stadionu o tři týdny na čtvrtý zářijový víkend. Ušetří tak kolem 250 tisíc korun. Další úsporná opatření radnice připravuje, ředitelé městských organizací zpracovávají...

Málo diváků teď chodí i do kina. Když dorazí 50 lidí, jsou provozovatelé šťastní. „Ten sál je pro tři sta padesát lidí, je vytopený na dvacet jedna stupňů a chodí tam minimální množství lidí, přitom jsme premiérové kino. Co vím, tak s návštěvností bojují všichni. Lidé jednak logicky šetří a budou šetřit ještě víc, za další se naučili věci sledovat z domu, bavit se jinak," míní ředitelka.

Vodňanské kulturní středisko má letos provozní příspěvek 5,8 milionu korun. Letos v září láká třeba na akrobatické vystoupení Elišky Brtnické, v říjnu na Mezinárodní vypravěčský festival nebo třídenní slavnosti k výročí české státnosti. V listopadu dorazí s One Human Show Simona Babčáková, chystá se Noc divadel. Kavárna se stane i útočištěm pro klub heligonkářů nebo pro skupinu mládeže kolem farního společenství. Na náměstí budou pak adventní trhy a v kostele narození Panny Marie Česká mše vánoční.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, správa, kultura, energie, Vodňany, kulturní dům, kavárna, okres Strakonice, Dagmar Sobková, Náměstí Míru 51, VEMEX, Centropol Energy, Simona Babčáková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodňany zavřou v prosinci na tři měsíce sál kulturního domu, kvůli energiím  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.