Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Stavbu silnice k táborské zoo komplikují nejasnosti kolem pozemků

Stavbu přístupové asfaltové silnice k zoologické zahradě v Táboře komplikují nejasnosti kolem pozemků. Část přibližně půlkilometrové vozovky tak zatím zůstane jen s povrchem ze štěrku. Silnice měla být podle původních plánů celá hotova nejpozději do konce října.

Dosavadní přístupová cesta do zoo vedla mezi domy čtvrti Větrovy. Nová vozovka se této zastavěné lokalitě vyhne. „Silnice měla být z velké části dvoupruhová. Jen ve dvou místech vzniklo užší místo, kde projekt počítal jen s jedním pruhem," uvedl táborský starosta Štěpán Pavlík (Tábor 2020). Právě na užším místě vznikl spor, kudy přesně cesta povede, jelikož hrozí, že zasáhne na jeden ze dvou pozemků soukromých majitelů. Situaci bude proto řešit katastrální úřad. „Proto na místě zatím nebude silnice zaasfaltovaná a zůstane na povrchu jen štěrk. V momentě, kdy se situace vyřeší a bude jasné, kudy má silnice vést, položí se na ni asfalt," řekl starosta.

Stavbu hradí zoologická zahrada. Spor o vedení vozovky prodlužuje dokončení jejího vybudování. „Stavba začala v červnu a původně jsme mysleli, že by se možná mohlo vše stihnout tak, aby ji mohli lidé využívat ve druhé polovině letní sezony," řekl Pavlík.

Táborskou zoologickou zahradu podle jejího majitele Evžena Korce navštíví ročně více než 100 tisíc lidí. Většina z nich do areálu cestuje autem. „Příjezd byl komplikací hlavně pro lidi z nejbližšího okolí, což se nyní změní. Návštěvníci naší zoo už nebudou projíždět pod okny rodinných domů, ale dostanou se k nám po nové pohodlné cestě mimo zástavbu. Právě to, že jde o obchvatovou komunikaci, je jejím největším přínosem," řekl Korec.

Zoo Tábor vznikla v květnu 2015 poté, co ji od insolvenčního správce koupil pražský developer a biolog Evžen Korec. Zachránil ji tak před likvidací a rozprodejem zvířat. Areál má rozlohu deset hektarů a je největší zoologickou zahradou na jihu Čech. V zoo žije přes 380 zvířat více než 70 druhů. Zahrada se zaměřuje na chov a ochranu ohrožených druhů. Nejvýznamnějším projektem táborské zoo je návrat zubra evropského do české krajiny.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky stavby, silnice, zoo, Tábor, pozemek, zoologická zahrada, Evžen Korec, Katastrální úřad, Větrov, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavbu silnice k táborské zoo komplikují nejasnosti kolem pozemků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.