Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Schránka, v níž byl v milevském klášteře uschován vzácný hřeb, pochází z Byzance

Schránka, v níž byla v milevském klášteře uschována odseknutá část hřebu, jenž byl pravděpodobně součástí takzvaného Pravého kříže, má původ v Byzantské říši. Pochází ze 4. až 5. století a byla nabarvena vzácnou ultramarínovou modří. Představuje tak jeden z unikátních nálezů na území České republiky. Vyplývá to z aktuálních výsledků analýz, které v Milevsku na Písecku představili archeologové.

Na Pravém kříži, jehož část byla nalezena ve schránce, zemřel Ježíš Kristus. Vědci schránku s hřebem našli před dvěma roky ukrytou v milevském klášteře. „Nyní máme potvrzené stáří schrány z dubového dřeva. Zajímavé je, že nebyla zdobena pouze zlatem a stříbrem, byla křiklavě modrá, zářila z ní nebeská modř,“ uvedl archeolog Jiří Šindelář. Právě použití barvy, která pochází z oblasti Byzantské říše, je v Čechách podle vědců zcela výjimečné.

Archeologové zatím neví, jak se schránka z Východořímské říše z oblasti dnešního Turecka do Milevska dostala. Šindelář dodal, že vědci budou pokračovat ve výzkumu a analýzách. „To nám může naznačit odpovědi na řadu otázek,“ uvedl archeolog.

Hodnotu hřebu podle Šindeláře nelze vyčíslit. Milevský klášter patřil ve středověku mezi jednu z nejbohatších institucí na území dnešního Česka. Proto je podle vědců reálné, že skutečně vlastnil hřeb z Pravého kříže. Tehdejší představitelé kláštera vzácnost pečlivě schovali při nástupu husitství. Dutina v trezorové místnosti, v níž byla schránka uložena, má rozměry 26krát 16 centimetrů.

Před rokem byla objevena unikátní křesťanská relikvie v Milevsku

Před rokem, 21. prosince 2020, objevili archeologové v milevském klášteře schránku s odseknutou částí hřebu, který s největší pravděpodobností pochází z takzvaného Pravého kříže, na kterém zemřel Ježíš Kristus. Jedná se o jednu z nejvzácnějších...

 

K trezorové místnosti vede tajná chodba nad jedním poschodím. Chodba má rozměry 60krát 60 centimetrů a s jejím průzkumem pomáhali speleologové ze Správy jeskyní ČR z pracoviště Chýnovská jeskyně. Víko schránky původně tvořil masivní zlatý plech s tepaným nápisem IR. „Písmena lze v daném kontextu chápat jako zkratku pro latinské - Iesus Rex, tedy Ježíš Král,“ uvedl Šindelář.

Milevský premonstrátský klášter je nejstarší klášter v jižních Čechách. Založil jej Jiří z Milevska a budoucí první opat kláštera Jarloch. Za husitských válek byl klášter vypleněn.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martin Frouz

Štítky ČR, archeologie, církve, Milevsko, klášter, Byzantská říše, Česko, Ježíš Kristus, Jiří Šindelář, okres Písek, Husitské války, Turecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Schránka, v níž byl v milevském klášteře uschován vzácný hřeb, pochází z Byzance  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.