Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

O výstavbě na Lipně budou zastupitelé jednat v říjnu. Podle odpůrců hrozí miliardové škody

V dubnu letošního roku doručili zástupci spolku Lipensko pro život na krajský úřad petici za záchranu jihočeského moře a okolní krajiny. Chtějí tak omezit plánovanou výstavbu kolem Lipna. Jihočeští zastupitelé měli petici už dvakrát projednávat, nakonec bude ale do programu zařazena až v říjnu, a to z důvodu aktualizace zásad územního rozvoje. Podle autorů petice hrozí odkládáním až miliardové škody.

„V dubnu tohoto roku jsme doručili na Jihočeský kraj petici, původně měla být projednána v květnu, pak byla odložena, a teď byla odložena potřetí. Budeme rádi, když bude díky tomu (odkládání pozn. redakce) příprava důsledná, ale ráda bych informovala o tom, že tu petici podepisují další lidé a připojují se další obyvatelé Lipenska," řekla na úvod svého vystoupení na krajském zastupitelstvu předsedkyně spolku Lipensko pro život Pavla Setničková.

Podle spolku má plánovaná developerská výstavba na Lipně a v jeho okolí velké dopady na krajinu, vodu, ale i místní obyvatele. „Situace je opravdu dost špatná. Obavy z toho mají místní obyvatelé, ale i podnikatelé. Už teď tam mají vysoké ceny a argumenty developerů, že tam budou zajišťovat pracovní místa, jsou liché. Už teď nemohou stávající podnikatelé najít na sezónní práce dostatek personálu, není o to zájem. A víme, že resorty už teď na těch lepších místech zaměstnávají lidi z venku a na těch méně lukrativních jsou to především cizinci,“ řekla během svého pětiminutového vystoupení.

Zástavba se podle odpůrců negativně podepisuje také na stavu vody. „Voda na Lipně již nebyla v létě vhodná ke koupání. Přitom je prokázáno hydrobiologickými studiemi, že developerská zástavba má s rychlým zhoršováním kvality vody přímou souvislost, a stále se s tím nic nedělá,“ uvedla zástupkyně Spolku chatařů a majitelů loděnic Radslavská zátoka Dana Špatenková. Svůj projev doplnila obrázky z Lipna.

Podle jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS) měl kraj jasný důvod, proč jednání o petici a celém záměru odložil. „Na říjnovém zastupitelstvu to budeme probírat zejména z věcných důvodů. Budeme probírat desátou aktualizaci zásad územního rozvoje, jejich součástí je studie ochrany přírody, která se právě tohoto tématu dotýká. Chceme přijít i s návrhem studie odkanalizování té lokality tak, aby to bylo funkční,“ vysvětlil.

I přesto, že hejtman vyzval k tomu, aby se zastupitelská debata k bodu rozvinula až na příštím zastupitelstvu, něktěří se k vystoupení zástupců spolku chtěli vyjádřit hned. „To, co se tady dnes předkládá, se musí řešit opravdu velmi individuálně. Ten přístup tam musí být jasný a konkrétní. Já tyhle obrázky, které se tu dnes předkládají, nemám ráda, protože vím, jak se s nimi snadno manipuluje. Nechci tím říct, že se tam ta situace nezměnila. Změnila, zásadně, ale uvědomme si, že tahle oblast nic jiného než cestovní ruch nemá," komentovala zastupitelka Barbova Šiftová (ANO).

„Ten stavební boom, který tam je, a který se tam nadále plánuje se mi nelíbí. Chtěl jsem vyzvat, abychom neskončili u toho, co je a není naší přesnou formální povinností v územně plánovacích procesech, povolování objektů a tak dále. Je to důležitá věc, základ, na kterém můžeme stavět, a na který můžeme navazovat," řekl opoziční zastupitel Daniel Leština (Piráti).

Petice za záchranu „jihočeského moře" a okolní krajiny podepsalo na internetu podle webu petice.com přes 2500 lidí. Jednání zastupitelstva, na kterém by se měl celý problém řešit podrobneji, je naplánováno na 13. října. 

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Lipno, develop, výstavba, Lipensko pro život, JIhoeský kraj, zastupitelstvo, petice, Vodní nádrž Lipno, stavba, Jihočeský kraj, Martin Kuba, ODS, ANO 2011, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O výstavbě na Lipně budou zastupitelé jednat v říjnu. Podle odpůrců hrozí miliardové škody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.