Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Příští rok by se mohlo z Budějc létat do Řecka a Turecka. Jasno bude v říjnu

Řecký ostrov Rhodos nebo turecká Antalya. To jsou dvě destinace, do kterých by se mohlo už v druhé polovině léta 2023 létat z českobudějovického letiště. Lety zde plánuje cestovní kancelář Čedok. Stoprocentně potvrzené by vše mělo být v polovině října.

Před několika týdny informoval Jihočeský kraj o spolupráci se státním podnikem Řízení letového provozu (ŘLP). Ten by měl do tří let převzít řízení českobudějovického letiště, čímž by kraji odpadla nutnost certifikace, ale do budoucna také některé náklady spojené s provozem.

Díky tomu, že se řízení letiště plně ujme ŘLP, bude také možné odlety do zahraničí realizovat mnohem dříve. Původně se počítalo s rokem 2024, nakonec to ale nejspíš bude možné už příští rok.

Letiště České Budějovice převezme Řízení letového provozu. Do zahraničí by se mohlo létat v roce 2024

Do tří let by mělo jihočeské letiště přejít plně pod státní podnik Řízení letového provozu (ŘLP). Díky tomu by se mohlo už brzy létat z Českých Budějovic na dovolenou. Kraji navíc odpadnou některé náklady spojené s provozem letiště. Na tiskové...

„Snažíme se, abychom letiště zpřístupnili co nejdříve, proto jsem všechny požádal, abychom se dnes sešli a dali si posledních deset dní na to si říct, jestli to bude možné. Byl bych nerad, abychom přišli o zájem cestovní kanceláře, která by mohla už v příštím roce, v srpnu nebo v září, umožnit cestovat odtud k moři,“ popsal jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Cestovní kancelář, která by chtěla z českobudějovického letiště létat, je Čedok. Důvodem je podle generálního ředitele kanceláře Stanislava Zemana mimo jiné snaha být blíž klientům. „Už dnes lítáme z pěti regionálních letišť. Podle našich plánů do roku 2023 předpokládáme, že až 40 procent našich klientů z nich odletí. O České Budějovice máme dlouhodobě zájem. Věříme, že ty lety otevřeme, a že budou úspěšné,“ řekl novinářům na dnešní tiskové konferenci.

Lety do Řecka a Turecka

A kam by se tedy z Českých Budějovic létalo? Čedok plánuje otevřít lety do dvou destinací. Turecké Antalye a na řecký ostrov Rhodos. „Největší počet klientů z České republiky odlétá právě do Turecka, které nabízí nejlepší cenu a výkon za hotelové služby. Řecký Rhodos má zase velkou šíři ubytovacích kapacit pro klienty s nižším rozpočtem, ale i pro ty, kteří vyhledávají pětihvězdičkové hotely,“ vysvětlil výběr Zeman.

Jestli se lety opravdu spustí, ukáže následujících několik dní. Podle hejtmana Kuby se nyní musí shodnout Letiště České Budějovice, Úřad pro civilní letectví a Řízení letového provozu na parametrech, za kterých by se letiště spustilo. „Kolegové z ŘLP potřebují dotestovat naše operátory na věži, aby měli jistotu, že je řízení připraveno. Potřebujeme si odsouhlasit všechny parametry, které se týkají dráhy a další procesy,“ vysvětlil Kuba s tím, že jasno bude 15. října.

Pokud vše vyjde, Čedok by mohl na konci října začít prodávat zájezdy do zmiňovaných destinací. Létat by zde měla společnost Smartwings. V plánu je podle Zemana osm letů do Turecka a stejný počet do Řecka.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky letiště, Letiště České Budějovice, Jihočeský kraj, Řízení letového provozu, stát, provoz, Čedok, Turecko, České Budějovice, Řecko, Rhodos, cestovní kancelář, Antalya, Martin Kuba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příští rok by se mohlo z Budějc létat do Řecka a Turecka. Jasno bude v říjnu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.