Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Malé modulární reaktory jsou cestou k energetické nezávislosti. První vznikne v areálu Temelína

V areálu Jaderné elektrárny Temelín by měl kolem roku 2032 vzniknout malý modulární reaktor. Unikátní projekt připravuje Jihočeský kraj ve spolupráci se společností ČEZ. Zástupci obou subjektů dnes podepsali smlouvu o vzniku společnosti South Bohemian Nuclear Park, která by měla výstavbu reaktoru výrazně zjednodušit. Projekt dnes v Hluboké nad Vltavou podpořil také premiér České republiky Petr Fiala (ODS).

Založení společnosti South Bohemian Nuclear Park (Jihočeský jaderný park), které dnes podepsal jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš, má výrazně usnadnit stavbu prvního malého nukleárního reaktoru. K jeho realizaci vede podle Jihočeského kraje mimo jiné krize v evropské energetice. „Energetika se v této době stává naprosto zásadní, a to nejen pro jižní Čechy nebo Českou republiku, ale pro celou Evropu. Potkáváme se tu v den, kdy prezident Ruska vyhlašuje částečnou mobilizaci, svět kolem nás se rychle mění a my nyní musíme přemýšlet nad tím, abychom ty zdroje energie měli na svém území a byli jsme energeticky nezávislí," řekl hejtman Martin Kuba

Jaderná energetika je podle Kuby pro Českou republiku zásadní. „Nemáme klimatické podmínky na to, aby český průmysl utáhly jenom obnovitelné zdroje. Nejsme Norskem, které vyrábí 95 procent energie z čistých vodních elektráren, musíme pracovat v prostředí, ve kterém jsme. Být nezávislí a dokázat si vyrábět co nejvíce energie vlastní, je pro nás klíčové,“ řekl hejtman.

První modulární reaktor by měl vzniknout v areálu Temelína

Jedním z kroků k nezávislosti má být právě vznik malých modulárních reaktorů, které se budou stavět snáz a rychleji než velké jaderné reaktory. Rozlohou odpovídají například velikosti fotbalového hřiště. Jejich výkon definuje Mezinárodní agentura pro jadernou energii jako jadernou elektrárnu s výkonem do 300 megawattů elektrických. Podobné projekty už se podle Kuby chystají v USA nebo v Kanadě. Na jihu Čech by se mohl první takový reaktor objevit mezi roky 2032 a 2035, a to v areálu Temelína. „Je to v tuto chvíli jediná lokalita, kde je výstavba takového zařízení schválená,“ dodal jihočeský hejtman. Kromě samotného bloku by v Temelíně vzniklo také školicí, servisní a vývojové zázemí pro další evropské uživatele.

Přípravou takových projektů se ve světě zabývá sedm firem. „Se všemi těmito firmami máme podepsaná memoranda o spolupráci. Myslíme si, že tyto technologie budou přelomové. Hodí se jako doplnění velkých tlakovodních reaktorů, obzvlášť do lokalit, kde byly uhelné elektrárny, které budou končit, nebo do míst, kde jsou plynové elektrárny," řekl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš

Levnější a rychleji realizovatelná alternativa jaderných elektráren

Projekt dnes v Hluboké nad Vltavou podpořil také premiér České republiky Petr Fiala (ODS). „Tyto reaktory považujeme za jednu z cest, jak jadernou energetiku rozvíjet. Jak se ukazuje, tak by mohly být levnější a rychleji realizovatelnou alternativou nebo doplněním jaderných elektráren, a to je to, co potřebujeme. Je to další krok k posílení naší energetické bezpečnosti a nezávislosti na fosilních palivech a na energetice, kterou dostáváme dosud z Ruska,“ uvedl.

Fiala navíc dodal, že projekt modulárního reaktoru může dostat Českou republika na špičku, co se týká inovace a rozvoje jaderné energetiky. „To je něco, co se nám do budoucna vyplatí," řekl.

Vzhledem k tomu, že podobný reaktor ještě nikde nestojí, není podle zástupců parku možné říct, kolik by měla jeho výstavba stát. „První financování nás čeká na všech přípravných pracích, které pujdou za námi, jako Jihočeským krajem, ale i ČEZem a předpokládám, že i ve spolupráci s vládou. Není to o miliardách, je to o milionech. Je ale nutné říct, že na tyto projekty nelze pohlížet jen z ekonomického hlediska v aktuální situaci. Dívejme se na to jako na něco, co rozhoduje o svobodě a nesvobodě zemí,“ uzavřel Kuba.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky South Bohemian Nuclear Park, Jihočeský jaderný park, Jihočeský kraj, ČEZ, Martin Kuba, Daniel Beneš, Petr Fiala, energetika, projekt, Česko, závislost, Temelín, ODS, stavba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malé modulární reaktory jsou cestou k energetické nezávislosti. První vznikne v areálu Temelína  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.